Moszkva tagadja, hogy egy dollárért megvette a francia hadihajókat

(FILES) A file photo taken on March 16, 2015 shows the Sevastopol mistral warship on its way for its first sea trials off the western French port of Saint-Nazaire. The Sevastopol made its second open-sea outing on April 14 and should return to port on Apr
A Szevastopol várja a sorsát
Vágólapra másolva!
A lengyel hadügyminiszter szerint Oroszország jelképes áron, egy dollárért megvette Egyiptomtól azt a két Mistral-osztályú helikopterhordozó hadihajót, amiket Franciaország eredetileg Oroszországnak gyártott, de az ukrán válság miatt megtagadta a leszállításukat. Moszkva szerint ez nem igaz, Egyiptom Párizs beleegyezése nélkül akkor sem adhatná tovább a hajókat, ha akarná.
Vágólapra másolva!

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter közölte,

tudomása szerint Egyiptom jelképes, egy dolláros áron eladta Oroszországnak a Franciaországtól vett két Mistral-osztályú hadihajóját.

Macierewicz a lengyel parlament egyik október 20-ai, csütörtöki vitájában tette ezt kijelentését, s később újságíróknak

megerősítette, hogy az információt "megbízható forrásból szerezte". Egyéb részletet azonban nem árult el.

Feszült a lengyel-francia viszony

A politikus pénteken hozzáfűzte: "Ha Egyiptom most visszalépne ettől az ügylettől, azon a világbéke nyerne", egyben pedig jó lecke lenne Oroszország számára is.

Macierewicz kijelentése olyan időszakban hangzott el, amikor Párizs és Varsó viszonya feszült, miután Lengyelország elállt egy 3,5 milliárd dolláros (mintegy 980 milliárd forint) üzlettől, amelynek értelmében francia gyártmányú harci helikoptereket vásároltak volna.

Moszkva szerint nonszensz a Mistralok átadása

Egyiptomnak nincs felhatalmazása arra, hogy Párizs engedélye nélkül továbbadja a Mistral hadihajókat, vagy viszonteladja azokat bármely államnak, különösen pedig Oroszországnak - közölte pénteken az Interfax orosz hírügynökség, a moszkvai külügyminisztériumra hivatkozva.

"Egy ország védelmi miniszterének tudnia kell, hogy bármilyen haditechnika vagy fegyverzet eladásának feltétele a végfelhasználói tanúsítvány felmutatása, amelyben

- hangsúlyozta a külügyi tárca egyik szóvivője az Interfaxnak.

"Az egyiptomiak felmutattak egy ilyen végfelhasználói tanúsítványt a franciáknak, mert ezek a fegyverkereskedelemre vonatkozó nemzetközi szabályok. Ennek alapján adták el a franciák nekik a Mistralokat" - fűzte hozzá az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Egy másik, az ügyre rálátással bíró orosz forrás szintén elutasította a lengyel miniszter közlését.

- mutatott rá.

Párizs felmondta a szerződést

A két Mistral típusú helikopterhordozó hajót eredetileg Oroszország rendelte meg Franciaországtól. Párizs azonban az ukrán válság miatt rá nehezedő hatalmas diplomáciai nyomásra elállt attól, hogy leszállítsa Moszkvának a hadihajókat.

Lehet, hogy Moszkva nagyon jól járt

A Mistralok továbbadásáról szóló hírhez az Interfax orosz hírügynökség hozzáfűzte, hogy

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes szerint Moszkva jelentős kompenzációt kapott Párizstól

az adásvétel meghiúsulása miatt, azaz a szerződéskötéskor általa kifizetett összeg háromszorását kapta vissza.

Korábban nem volt arról szó, hogy Franciaország kártérítést fizetett volna, csak arról, hogy visszafizette a már kifizetett pénzt, illetve visszaszolgáltatta Oroszországnak a már beépített orosz berendezéseket. Legalábbis ezt közölte Párizs és Moszkva is Vlagyimir Putyin és Francois Hollande augusztus 5-ei, szerdai telefonbeszélgetése után.

Lehet, hogy mégis Oroszországé lett a két Mistral Forrás: AFP/Georges Gobet

Eladták őket Egyiptomnak

Tavaly októberben viszont Egyiptommal megállapodott a Mistralok adásvételéről. Nemrég olyan hírek jelentek meg, melyek szerint Oroszország fogja leszállítani a hadihajók felszerelését és a fedélzeti helikoptereket.