Putyin meghosszabbította a tűzszünetet Aleppónál

Horizontal MIDDLE EAST CIVIL WAR CIVILIAN POPULATION AIR RAID BOMBARDMENT CONSEQUENCES OF WAR VICTIM CHILD IN WAR IN TEARS AFRAID
Syrian men carry injured children amid the rubble of destroyed buildings following reported air strikes on the rebel-held neighbourhood of Al-Mashhad in the northern city of Aleppo, on July 25, 2016. Air strikes and barrel bomb attacks killed 16 civilians in rebel-held parts of Aleppo province, with rebel rocket fire onto government areas killing three more, the Britain-based Syrian Observatory for Human Rights said. / AFP PHOTO / Baraa Al-Halabi
Vágólapra másolva!
Egy nappal meghosszabította az aleppói tűzszünetet Vlagyimir Putyin. A tűzszünet meghosszabbítását Bassár el-Aszad szíriai elnök is támogatta. Sajtójelentések szerint a polgári lakosság, a betegek és a sebesültek csoportosan hagyják el Aleppót.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte a szíriai és az orosz haderő által Aleppónál meghirdetett humanitárius tűzszünet 24 órával történő meghosszabbítását - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter október 20-a, csütörtök délután Moszkvában.

Egy nap hosszabbítás

A közép-európai idő szerint reggel hétkor megkezdett, egyoldalú "humanitárius fegyvernyugvás" - ahogy Moszkvában nevezik - 18 órakor járt volna le. A fegyvernyugvás eredetileg nyolc órán át tartott volna, de azt közvetlenül annak kezdete előtt, nemzetközi szervezetek kérésére, három órával megtoldották. Ezt a határidőt hosszabbította meg további egy nappal az orosz elnöki utasítás. Az intézkedés célja, hogy módot adjon a lakosságnak és a kormányellenes fegyvereseknek a város kormányerők által ostromlott keleti negyedeinek elhagyására.

Az orosz védelmi tárca vezetője azt is közölte, hogy

a tűzszünet meghosszabbítását Bassár el-Aszad szíriai elnök is támogatta.

Az orosz és a szíriai légierő Sojgu egy korábbi bejelentése szerint már kedd reggel felfüggesztette a város környékének bombázását. Damaszkusz pedig közölte, hogy Aleppónál több helyen visszavonta állásaiból a csapatait, hogy biztosítsa a békés lakosok, a sebesültek és a kormányellenes erők akadálymentes távozását.

Elhagyják a várost

Az Aleppó környékéről beérkezett csütörtöki sajtójelentések szerint a várost csoportosan hagyják el polgári lakosok és fegyvertelen harcosok. A kivonulók között vannak betegek és sebesültek, akiknek ellátásában és ideiglenes elhelyezésében szíriai katonák és a helyi vörös félhold önkéntesei segédkeznek. A szíriai fegyveres erők parancsnoksága ugyanakkor arról számolt be, hogy

a város egyes keleti negyedeiben a "terroristák" akadályozták az evakuációt, túszokat szedtek,

sőt, tüzet nyitottak a menetoszlopokra.

Damaszkusz felszólította a kormányellenes erők tagjait, hogy éljenek az amnesztia lehetőségével és hagyjanak fel az ellenállással. A fegyverletételt megtagadó harcosokat a szíriai kormányerők parancsnoksága arra figyelmeztette, hogy "sorsuk előre eldöntetett".

Belga gépek hajthattak végre légicsapást

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közben Moszkvában kijelentette, hogy Jordániából szállt fel és Szíria felett kétszer is tankolt amerikai üzemanyagszállító repülőgépből az a két belga F-16-os vadászgép, amely keddre virradóra polgári célpontokat bombázott az Aleppóhoz közeli Hasszadzsek kurd faluban. A légicsapások következtében hat polgári személy életét vesztette, négy pedig megsebesült.

Konasenkov szerint a belga harci gépek kedd reggel Irak felé hagyták el a szíriai légteret.

Hozzátette, hogy az amerikai fél nem értesítette előre Oroszországot a belga repülők tevékenységéről.

A szóvivő orosz és szíriai rádiólokátoros adatokra hivatkozva, percnyi pontossággal sorolta a belga harci gépek különböző manővereit.

Belga részről a légicsapásról szóló orosz állításokat valótlannak nevezték.

Konasenkov közölte, hogy a belga F-16-osok műveleteiről katonai és diplomáciai csatornákon keresztül Moszkva részletes, "objektív kontrollra" támaszkodó információkat juttat majd el Brüsszelnek. A szóvivő azt állította, nem most fordult elő először, hogy a nemzetközi koalíció gépei békés lakosokra mértek csapásokat, "a saját felelősségük teljes tagadása mellett". Konasenkov esküvők, temetési menetek, kórházak, rendőrőrsök és szíriai katonák megtámadásával vádolta meg a koalíciót, felhívva a figyelmet arra, hogy ezekért senkit sem vontak felelősségre.