Brüsszel szerint a maffiával nem szabad viccelni

A keresztapa
Vágólapra másolva!
Az unió védjegyhivatala megtiltotta a maffia név használatát egy spanyol étteremláncnak. A hivatal szerint a maffiára hivatkozás kedvező fényben tünteti fel az alvilágot, holott a maffia - és a maffiaszerű szervezetek - egész Európára fenyegetést jelentenek.
Vágólapra másolva!

Megtiltotta az Európai Unió egy spanyol étteremláncnak, hogy A maffia (La Mafia) néven üzemeltessen vendéglátóegységeket. Az olasz média beszámolói szerint az Európai Bizottság védjegyekkel foglalkozó hivatala Olaszország nyomására hozott eltiltó határozatot.

Maffiaétterem

A rendelkezés egy zaragozai székhelyű cég ellen irányul, amely szerte Spanyolországban 38 éttermet működtet La Mafia néven és további három nyitását tervezi. Az olasz szervezett alvilágról elnevezett étteremláncban olyan fogásokat kínálnak, amelyeknek elnevezését a szicíliai Cosa Nostra ihlette.

A falakon olyan (fiktív és valós) maffiavezérek fotója lóg, mint Vito Corleone vagy Lucky Luciano.

A több mint 400 főt foglalkoztató spanyol étteremlánc közölte, hogy kifogást emel a brüsszeli döntés ellen.

- hangzik a cég egyik reklámszlogenje.

Az EU védjegyhivatala megtiltotta a maffia név hasznáatát, mert a maffiaétterem kedvező színben tünteti fel az alvilágot Forrás: AFP

Nincs helye engedékenységnek

"A maffiára hivatkozás hátrányosan befolyásolja az olasz konyhaművészet megítélését, ugyanakkor kedvező fényben tünteti fel az alvilágot.

- indokolták döntésüket a brüsszeli szakértők.

Brüsszel megértette, hogy

a maffiával szemben nincs helye engedékenységnek. A maffia veszélyét nem szabad lebecsülni

- kommentálta a döntést az olasz parlament maffiaellenes bizottságának elnöke, Rosy Bindi a La Repubblica című lapnak nyilatkozva.