Hazatért moszkvai gyógykezeléséből a kirgiz elnök

Horizontal (FILES) This file photo taken on August 31, 2016 shows Kyrgyz Prezident Almazbek Atambayev gesturing as he attends celebrations marking the 25th anniversary of Kyrgyzstan's independence from the Soviet Union at the Ala-Too Square in Bishkek.
Ky
Almazbek Atambajev
Vágólapra másolva!
Visszatért Biskekbe szombaton a szívpanaszokkal Moszkvában kezelt Almazbek Atambajev kirgiz elnök.
Vágólapra másolva!

A hatvanéves politikus a múlt héten lett rosszul az isztambuli Atatürk repülőtéren, amelyen keresztül New Yorkba utazott volna. A repülőtéren török orvosok megvizsgálták, "szívproblémákra utaló tüneteket" állapítottak meg nála, és alapos kivizsgálást javasoltak.

Almazbek Atambajev Forrás: AFP/Vyacheslav Oseledko

A kirgiz elnöki hivatal közleménye szerint "orvosok javaslatára és az orosz fél meghívására"

Atambajevet Törökországból Moszkvába, a központi kórházba szállították.

Atambajev így nem vehetett részt az ENSZ-közgyűlés 71. ülésszakának általános vitáján.

Más szerepben is feltűnhet

Atambajev 2011 óta áll a volt szovjet köztársaság élén, elnöki mandátuma jövő decemberben jár le. Korábban azt mondta, hogy nem pályázza meg újra az elnöki tisztséget. Az elnök rosszullétét megelőzően heves vita folyt az alkotmányos reformtervekről.

A reformok értelmében több hatalmat kapna a kormányfő, s ezt a tisztséget elvileg az elnökségről leköszönő Atambajev is betölthetné.

A többségében muzulmán lakosú, hatmilliós, elszegényedett közép-ázsiai országban több mint egy évtizede nyugtalanság tapasztalható.