Simon Peresz megelőzött egy atomkatasztrófát

Simon Peresz
SUI90129090. El primer ministro de Turquía, Recep Tayyip Erdogan, protagonizó hoy un incidente en el Foro Económico de Davos al abandonar repentinamente una sesión sobre la Franja de Gaza, en la que intervino el presidente de Israel, Simon Peres (FOTO). Erdogan se marchó visiblemente enfadado de la principal sala del Palacio de Congresos del Foro tras reclamar más tiempo en su última intervención alegando que Peres, quien había intervenido previamente, había tenido más tiempo. NOTIMEX/FOTO/SEBASTIAN DERUNGS/COR/POL/ DAVOS09
Vágólapra másolva!
A szerdán meghalt Simon Peresz, Izrael kilencedik államelnöke megakadályozta Irán nukleáris létesítményeinek izraeli bombázását – írja egy Peresszel két évvel ezelőtt folytatott beszélgetés alapján a The Jerusalem Post.
Vágólapra másolva!

– mondta Peresz Steve Linde, az újság főszerkesztője és David Brinn szerkesztő jelenlétében 2014 augusztusának végén. Peresz nem bocsátkozott további részletekbe, de elmondta, hogy felhívta Netanjahu figyelmét a tervbe vett légitámadás katasztrofális következményeire.

Simon Peresz Forrás: NOTIMEX/Sebastian Derungs

Amikor megkérdezték tőle az újságírók, hogy megírhatják-e az elmondottakat, azt felelte, hogy ezt az értesülést csak a halála után hozhatják nyilvánosságra.

A The Jerusalem Post hírét alátámasztja az Al-Monitor című közel-keleti magazin tavalyi cikke, amelyben egy izraeli újságíró, Ben Kaszpi szintén azt állította, hogy 2009 és 2011 nyarán Netanjahu és Barak Irán elleni légicsapásokat sürgetett, amit Gabi Askenázi akkori vezérkari főnök, valamint Meir Dagan, az izraeli külföldi titkosszolgálat, a Moszad egykori vezetője is ellenzett.

Az Irán elleni akció leállításához Kaszpi szerint is Simon Peresz segítségét kérték, aki csatlakozott hozzájuk az atomlétesítmények ellen tervezett bombázás leállításában.

A világ vezetői a temetésen

Simon Peresz szerdán halt meg, 93 évesen, pénteken temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen. A szertartásra elment, többek között, Barack Obama amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Francois Hollande francia és Joachim Gauck német elnök, VI. Fülöp spanyol király, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbasz, Károly herceg, Bill Clinton, Tony Blair, David Cameron, és ott lesz Orbán Viktor is.

Orbán Viktor, Mahmúd Abbász és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a temetésen. Forrás: MTI/EPA POOL/Abir Szultan

A CNN szerint

8000 ezer rendőr ügyelt a biztonságra,

terrortámadástól is tartottak.

Peresz koporsója Forrás: AFP/Thomas Coex

A megemlékezésen Benjamin Netanjahu Izrael egyik alapító atyjának nevezte Simon Pereszt, és optimizmusának, békevágyának és Izrael iránti szeretetének jeleként értékelte, hogy

Izrael és az egész világ gyászolja,

és ennyien jöttek az egész világból, hogy végső búcsút vegyenek tőle. Gyászbeszédében az izraeli jobb- és baloldal közös céljáról és a katonai erő segítségével megteremthető béke fontosságáról beszélt.

Barack Obama a közös amerikai és izraeli értékekről beszélt, valamint annak fontosságáról, hogy

a következő nemzedék békét kössön a palesztinokkal.

Azt is mondta: Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenléte is a béke szükségességére figyelmeztet.

Az államalapító generáció utolsó tagja

Simon Peresz volt az Izrael Államot alapító politikusok generációjának utolsó tagja. 1923-ban született az akkor Lengyelországhoz tartozó Wiszniewben, ahonnan 1934-ben vándorolt ki a család. Már 17 évesen csatlakozott egy ifjúsági cionista szervezethez. Kétszer volt Izrael miniszterelnöke, és kétszer ideiglenes kormányfő. Összesen 12 kormányban szolgált.

A BBC szerint nem volt olyan komolyabb fejezet Izrael Állam történetében, amelyben ne játszott volna fontos szerepet. Védelmi miniszter volt például, amikor palesztin és német terroristák eltérítettek egy Athénból Párizsba tartó gépet, amelyet végül Ugandába vittek. A túszokat végül izraeli kommandósok szabadították ki az entebbei repülőtéren.

Simon Peresz az oslói megállapodás aláírásakor. Mögötte Jichák Rabin, Bill Clinton és Jasszer Arafat. Forrás: AFP/J. David Ake

Külügyminiszterként vett részt az oslói megállapodáshoz vezető izraeli–palesztin tárgyalásokon, ezért Jichák Rabinnal és Jasszer Arafattal együtt

megkapta a béke Nobel-díjat.

2014-ben ment nyugdíjba, azóta az arabok és zsidók közti megbékélés ügyét szolgáló Peresz Békeközpont sorsát egyengette.

A temetésén megtörtént az, amit a világ vezetői évek óta nem tudtak elérni: hat év után először találkozott Benjamin Netanjahu és Mahmúd Abbász. A Háárec szerint ezt volt Simon Peresz utolsó győzelme.