Orosz rakétával, a lázadók lőtték le a maláj gépet

Ukrajna felett lelőtt maláj gép, roncsok
TOPSHOTS A part of the Malaysia Airlines Flight MH17 at the crash site in the village of Hrabove (Grabovo), some 80km east of Donetsk, on August 2, 2014. Shelling today forced international experts to abandon part of the crash scene of the downed Malaysia Airlines jet in east Ukraine as sniffer dogs working elsewhere on the vast site helped uncover the remains of more victims. 298 people were killed when the Malaysian airliner was shot down over Ukraine on July 17. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Az Ukrajna fölött lelőtt maláj utasszállító ügyében vizsgálódó nemzetközi csoport nyilvánosságra hozta a nyomozás eredményét. Eszerint a gépet Oroszországból szállított Buk rakétával lőtték le a lázadók kezén lévő területekről 2014 nyarán. 
Vágólapra másolva!

Az MH17-es járat fedélzetén lévő 298 ember életét vesztette a tragédiában – emlékeztetett a BBC, amelynek az egyik áldozat rokona számolt be a vizsgálat eredményéről.

A vizsgálóbizottságban holland, ausztrál, belga, maláj és ukrajnai ügyészek vettek részt, a vizsgálat eredménye pedig megnyitja az utat a bűnper megkezdéséhez.

A lelőtt gép roncsai Forrás: AFP/Bulent Kilic

Nincs más megoldás

A bizottság megállapítása szerint kizárható, hogy technikai probléma vagy a gépen belül végrehajtott terrorista akció vezetetett volna a gép lezuhanásához, és nem lőhette le másik repülőgép sem.

A bizottság ezt a megállapítást radarfelvételek alapján állapította meg – ilyeneket többek között az oroszoktól is kaptak – számolt be a jelentés közzétételéről az orosz Rt.com.

A jelentés eredményének nyilvánosságra hozatala előtt néhány órával Moszkvában megismételték: a radarfelvételek alapján kizárt, hogy a Buk rakétát a lázadók által ellenőrzött területről lőtték volna ki. „Az adatok világosak... nem volt rakéta. Ha volt rakéta, azt csak máshonnan lőhették ki” – idézte a Reuters Dmitrij Peszkovot, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivőjét.