Meghalt Simon Peresz

Simon Peresz
SUI90129090. El primer ministro de Turquía, Recep Tayyip Erdogan, protagonizó hoy un incidente en el Foro Económico de Davos al abandonar repentinamente una sesión sobre la Franja de Gaza, en la que intervino el presidente de Israel, Simon Peres (FOTO). Erdogan se marchó visiblemente enfadado de la principal sala del Palacio de Congresos del Foro tras reclamar más tiempo en su última intervención alegando que Peres, quien había intervenido previamente, había tenido más tiempo. NOTIMEX/FOTO/SEBASTIAN DERUNGS/COR/POL/ DAVOS09
Vágólapra másolva!
A Nobel-békedíjas volt izraeli államelnök és miniszterelnök 93 évet élt. Ő volt az Izrael Államot alapító politikusok generációjának utolsó tagja, egyúttal a palesztin autonómiára alapozó oslói békemegállapodás egyik fő létrehozója, amiért Nobel-békedíjat kapott. Pénteken lesz a temetés, az amerikai elnök már jelezte, hogy ott lesz. 
Vágólapra másolva!

A politikus januárban enyhe szívinfarktuson esett át, szívkatéterezéssel gyógyították. Tavasszal többször kórházba került szívproblémái miatt. Szeptember 13-án kapott sztrókot, a Tel-Aviv melletti Siba kórházba vitték. Ekkor még eszméleténél volt, de később rosszabbra fordult az állapota, ezért mesterséges kómában tartották, lélegeztetőgépre került. Kedd éjjel családja és környezete már jelezte, hogy az idős politikusnak csak néhány órája van hátra.

Simon Peresz Forrás: NOTIMEX/Sebastian Derungs

Simon Peresz 1923-ban született az akkor Lengyelországhoz tartozó Wiszniewben, ahonnan 1934-ben vándorolt ki a család. Már 17 évesen csatlakozott egy ifjúsági cionista szervezethez. Kétszer volt Izrael miniszterelnöke, és kétszer ideiglenes kormányfő. Összesen 12 kormányban szolgált.

1994-ben Jichák Rabínnal és Jasszer Arafattal együtt megkapta a Nobel-békedíjat

az oslói megállapodáshoz vezető izraeli–palesztin béketárgyalásokért, amelyeken külügyminiszterként vett részt.

Peresz ötvenöt évi politikusi pályafutás után vonult nyugdíjba 2014-ben, miután hét év után leköszönt államelnöki hivatalából. Azóta sem pihent: az arabok és zsidók közti megbékélés ügyét szolgáló Peresz Békeközpont sorsát egyengette.

Simon Pereszt péntek délelőtt temetik,

a részletekről szerdán, a rendkívüli kormányülés után, a családdal közösen dönt a búcsúztatás ügyeit intéző kormánybizottság. Barack Obama amerikai elnök már jelezte, hogy ott lesz a pénteki szertartáson.