Az ENSZ-főtitkár megdöbbent az aleppói bombázás intenzitásán

Berlin Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun SQUARE FORMAT Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun (fotografta) ile Almanya Basbakani, Basbakanlik’ta yaptigi görüsmenin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.  Mehmet Kaman / A
Ban Ki Mun
Vágólapra másolva!
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megdöbbenésének adott hangot szombaton amiatt, hogy a szíriai hatalom és a vele szövetséges Oroszország légiereje az utóbbi napokban szünet nélkül, példa nélküli hevességgel bombázta Aleppó város azon negyedeit, amelyek ellenzéki fegyveresek ellenőrzése alatt állnak, de civilek lakják. Az Európai Unió közleménye szerint az aleppói civilek elleni támadások "a nemzetközi humanitárius jog megsértésével" érnek fel. Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását.
Vágólapra másolva!

Közleményében az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy gyújtó- és más, különösen nagy erejű bombák "nyilvánvalóan szisztematikus bevetése" lakott területen "háborús bűncselekménnyel érhet fel". Hozzátette: folyamatosan kap jelentéseket arról, hogy egyebek között bunkerromboló bombákat vetnek be a város ellen. "A nemzetközi közösségnek egyértelműen azt kell üzennie: nem tűri el, hogy mindenféle körültekintés nélkül egyre nagyobb erejű és halálos fegyvereket vessenek be civilek ellen. Aleppó a legintenzívebb és leghosszabb ideig tartó bombázást szenvedte el (az utóbbi napokban) a szíriai konfliktus kezdete óta" - írta Ban Ki Mun.

Ban Ki Mun Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Mehmet Kaman

Elítélte "az ártatlan civileknek okozott szenvedéseket, a gyújtóbombák bevetését, egy humanitárius konvoj múlt heti szándékos megtámadását és az aleppói lakosok többsége ivóvízellátásának megszüntetését" Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Hrisztosz Sztilianidesz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja is.

Kétmillióan víz nélkül

Az említett segélykonvojt amerikai tisztségviselők szerint orosz harci gépek találták el. A vízellátást illetően pedig ENSZ-tisztségviselők azt állítják, hogy legalább kétmillió lakos maradt víz nélkül Aleppóban, miután a szíriai légierő megrongált egy szivattyúállomást, a lázadók pedig bosszúból leállítottak egy másikat.

Az egész világ elleni támadás

Mogherini és Sztilianidesz az egész világ elleni támadásnak nevezte az aleppói civileknek okozott szenvedést, és figyelmeztettek, hogy a bombázások hatására még kisebb lesz az esélye, hogy tárgyalások útján érhetik el a tűzszünetet és a békét. A London, Párizs és Washington által az aleppói helyzet miatt sürgősen összehívandó biztonsági tanácsi ülésre vasárnap helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kerülne sor - közölték diplomaták. A szíriai és az orosz légierő szombaton már az ötödik napja bombázta Aleppó szóban forgó negyedeit, és legalább 45 civil halálát okozták ezen a napon az AFP francia hírügynökség szerint. Pénteken 90-nél is több embert halt meg a légitámadásokban.

John Kerry is megszólalt

A város bombázásának azonnali leállítását követelte szombati bostoni nyilatkozatában John Kerry amerikai külügyminiszter is. "Ami Aleppóban történik, elfogadhatatlan, minden határon túlmegy" - jelentette ki. Az amerikai diplomácia vezetője felszólította Oroszországot, bírja rá Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy vessen véget az északi város elleni offenzívának.

Az amerikai, a brit, a német, az olasz és a francia külügyminiszter, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton közös közleményben úgy foglalt állást, hogy a szíriai tűzszünet helyreállítása Oroszországon múlik. Felszólították Moszkvát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket ennek érdekében. A külügyminiszterek a massachusettsi Taft Egyetemen jogi és diplomáciai karán (Fletcher-iskolában) tartott találkozó után kiadott, az amerikai külügyminisztérium által nyilvánosságra hozott kemény hangú közleményükben hangsúlyozzák, hogy nem végtelen az Oroszország iránt tanúsított türelmük.

Felháborító esemény

ekA nyugati nagyhatalmak szerint a héten Szíriában történt felháborító események - a segélykonvoj bombázása, a tűzszünet damaszkuszi felmondása, Aleppó bombázása és vegyi fegyverek bevetése - "kirívóan ellentmondanak annak, amit Oroszország állít, jelesül hogy támogatja a szíriai konfliktus diplomáciai rendezését". Megerősítik továbbá azt, amit a nyugatiak már jó ideje mondanak, nevezetesen, hogy Oroszországnak bizonyítania kell, hogy kész és képes rendkívüli intézkedéseket tenni a tűzszünet helyreállításához, a humanitárius segélyek akadálytalan eljuttatásához, és azoknak a feltételeknek a megteremtéséhez, amelyek az ENSZ-égisze alatt folytatott (Szíria közi) tárgyalások felújításához szükségesek - áll a közleményben.