Legalább 13 nő tanúskodhat a showman ellen

Bill Cosby Preliminary Hearing GettyImageRank2 assault charges cosby HEARING pennsylvania preliminary sexual Arts Culture and Entertainment Celebrities
NORRISTOWN, PENNSYLVANIA - MAY 24: Actor and comedian Bill Cosby arrives for a preliminary hearing on sexual assault charges at Montgomery County Courthouse on May 24, 2016 in Norristown, Pennsylvania. William Thomas Cain/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Majdnem 50 nő állítja Bill Cosbyról, hogy az elmúlt évtizedekben elkábította, majd megerőszakolta őket. Egy 2004-es eset bírósági tárgyalását a jövő nyáron tartják, az USA egyik leghíresebb tévés személyisége ellen 13 nő is tanúskodhat. Ha ebbe a bíróság is beleegyezik.
Vágólapra másolva!

Az illetékes ügyészség közlése szerint 13 olyan nő, akiket állításuk szerint Cosby megerőszakolt, vállalta, hogy tanúskodik a legendás tévés személyiség ellen a jövő júniusi tárgyaláson. A most tárgyalásig eljutó konkrét eset 2004-ben történt: a vádak szerint Cosby philadelphiai otthonában

droggal elkábított és megerőszakolt egy egyetemi kosárlabdaedzőt.

Bill Cosby egy előzetes meghallgatásra érkezik a bíróságra májusban Forrás: AFP/2016 Getty Images/William Thomas Cain

Bill Cosby korábbi gyanús ügyeire egy amerikai humorista utalt egy 2014-es fellépésén. Ez után

60-nál is több olyan nő állt elő, akikkel szemben állításuk szerint Cosby valamilyen szexuális bűncselekményt követett el az 1960-tól 2008-ig tartó időszakban.

A legtöbb esetben drogot csempészett az italukba, majd megerőszakolta a magatehetetlen nőket. Áldozatai között vannak pincérnők, szállodai alkalmazottak, légiutas-kísérők, modellek és egyszerű rajongók is.

A legtöbb eset annyira régen történt, hogy

az áldozatok számára a tanúskodás maradt az egyetlen esély arra, hogy jogi elégtételt vegyenek Cosbyn.

Erre azonban nem biztos, hogy esélyt kapnak. Az amerikai törvények szerint ugyanis az aktuális ügy tárgyát képező eset előtt történt cselekményeket nem lehet figyelembe venni a tárgyalás során. Csakhogy a bíró kivételt tehet abban az esetben, ha megítélése szerint a korábbi esetek nagyon hasonlóak, és bizonyítják, hogy az erőszakolótól nem állnak távol a hasonló tettek.

Ez valószínűleg igaz a mostani esetben. Így a New York Times által megszólaltatott szakértők arra számítanak, hogy a bíró a 13 közül legalább néhány nő tanúvallomását figyelembe fogja venni. Azonban még így is előfordulhat, hogy a fellebbezés után a vallomásokat felsőbb szinten nem veszik figyelembe.

Bill Cosby tagadja az ellene felhozott vádakat, ügyvédei pedig mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a 13 nő tanúvallomását. Szerintük az előkerült esetek nagyon régiek, ezért az állítások bizonyítása már lehetetlen. Emellett

igyekeznek az ügyet Cosby elleni rasszista támadásként beállítani,

arra hivatkozva, hogy a 13 nő közül 9 fehér. Ezt az érintettek természetesen visszautasítják, szerintük az egyetlen kérdés az: be tudják-e bizonytani, hogy Cosby szexuális erőszakot követett el.