Kiderült, Clinton hogyan állítaná meg az Iszlám Államot

politics vote Horizontal Democratic presidential nominee Hillary Clinton walks to her plane at Quad Cities International Airport September 5, 2016 in Moline, Illinois.
Hillary Clinton launched the home stretch of her US presidential bid aiming to solidify
Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Clinton stábja először beszélt róla részletekbe menően, mit ért az elnökjelölt az alatt, hogy elnökként erősítené a titkosszolgálatokat és a hírszerzést. Clinton programja szerint szorosabb titkosszolgálati együttműködésre lenne szükség, különösen, mert Európának nincs egységes hírszerzése. Clinton célzott hajtóvadászatot indítana az Iszlám Állam vezetője után, mint amilyennek sikeresen likvidálták Oszama bin-Ládent. Belföldön több hozzáférést adna a rendőrségnek a titkosszolgálati adatokhoz, illetve célzottan megfigyeltetné a gyanús személyeket, mert a magányos terroristákkal szemben nem elég hatékonyak a jelenlegi eszközök.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt kampányában gyakran hangoztatta, hogy az Iszlám Állam elleni fellépéshez elengedhetetlennek tartja a hírszerzés és a titkosszolgálatok erősítését. Clinton sosem fejtette ki, pontosan mire gondol, a Guardiannek sikerült megtudnia néhány részletet az elnökjelölt stábjától és tanácsadóitól.

Célzott hajtóvadászatot indítana

Clinton tanácsadói szerint ha megnyeri a választásokat, Clinton olyan célzott hajtóvadászatot indítana Abu Bakra al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője ellen, mint amilyet Barack Obama indított Oszama bin Láden után (a hajsza sikeres volt, az al-Kaida vezetőjét sikerült likvidálni).

Több együttműködés kellene a szövetségesek közt

Al-Bagdadi levadászásán túl is a Közel-Keletre fókuszálná Clinton a hírszerzésben végrehajtandó fejlesztéseket. Ha elnök lenne, megpróbálná fejleszteni az Egyesült Államok és szövetségeseinek titkosszolgálatai közti információcserét, különösen ami a terroristák, fegyvereik és pénzük mozgását illeti. Clinton szerint különösen

azért lenne szükség szorosabb együttműködésre, mert az európai kormányok erőfeszítéseit jelenleg akadályozza, hogy az EU-nak nincs egységes hírszerzése.

Sok a magányos terrorista

A terroristák ellen nem elég a Közel-Keleten fellépni.

A terrortámadásokat sokszor már nem nagy, nemzetközi terrorszervezetek követik el (vagy próbálják elkövetni),

hanem egymástól független, gyakran a terrorszervezetek közvetlen hatása vagy beszervezése nélkül radikalizálódó egyének. Mivel nem kiterjedt hálózatokat, sőt még csak nem is csoportokat vagy sejteket kell megtalálni, hanem egy-egy, a terrorszervezetekkel kapcsolatban nem álló egyént, a titkosszolgálatok munkája sokkal nehezebb.

Szemmeltartatná a gyanús egyéneket

Clinton tanácsadói szerint a megoldást az jelentené, ha az Egyesült Államokon belül a helyi rendfenntartó szervek nagyobb hozzáférést kapnának a titkosszolgálati információkhoz. Az elnökjelölt programja szerint

sokkal nagyobb teret kellene adni a gyanús személyek közvetlen megfigyelésének

a tömeges adatgyűjtés helyett. Clinton a techcégeket is bevonná a terroristafenyegetések elleni küzdelembe.

Az elnökjelölt stábja szerint mindehhez meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a személyes szabadságjogok és a nemzetbiztonsági érdekek közt.