Lángol a parlament épülete Gabonban

Gabon Libreville zavargások elnökválasztás Ali Bongo
2016. augusztusában zavargások voltak Libervilleben, miután felmerült a gyanú, hogy csalással választották újra ali Bongot.
Vágólapra másolva!
Zavargások törtek ki Gabonban, miután mindössze 1,5 százalékos előnnyel újra Ali Bongó nyerte meg az elnökválasztást. A tiltakozók felgyújtották a parlementet és kifosztottak egy bankot is. A nemzetközi megfigyelők átláthatatlannak minősítették a választást.
Vágólapra másolva!

Újra Gabon elnökévé választották szerdán Ali Bongót, aki csupán hajszállal győzte le ellenfelét. A győzelme heves tiltakozást váltott ki az ellenzék körében, utcai zavargások törtek ki, a parlamentet is felgyújtották.

Az ellenzéki tiltakozók a parlament épületét is felgyújtották Forrás: AFP/Marco Longari

Ali Bongo mindössze 1,5 százalékos előnnyel aratott diadalt vetélytársa, Jean Ping felett, aki nem hajlandó elismerni vereségét.

Az alkotmánybíróságnak kell jóváhagynia

A hatóságok már előre számítottak arra, hogy a választás eredményének kihirdetése után zavargások lehetnek. Hiába rendeltek ki sok rendőrt az utcákra, az eredményhirdetés utáni percekben kitörtek az indulatok.

Az eredményhirdetés után elszabadultak az indulatok Forrás: AFP/Marco Longari

A tiltakozók felgyújtották a parlamentet és több más épületet, megrongáltak egy bevásárlóközpontot, kifosztottak egy bankot, valamint összecsaptak a rendőrökkel. Libreville fölött rendőrségi helikopterek köröztek,

a hatóságok pedig könnygáz bevetésével próbálták feloszlatni a tiltakozó tömeget.

A választási bizottság által kiadott választási eredményeket a gaboni alkotmánybíróságnak kell jóváhagynia.

Átláthatlan volt a választás

Mivel az adatokat a vártnál egy nappal később tették közzé, sokan attól tartanak, hogy nem tisztességesen zajlott le a voksok összeszámlálásának folyamata.

A nemzetközi megfigyelők átláthatatlannak minősítették az egyfordulós elnökválasztást

az olajban gazdag közép-afrikai országban. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Franciaország arra szólította fel a gaboni választási bizottságot, hogy tegye közzé külön-külön az összes választókörzet eredményét.

Hasonló összecsapásokra és incidensekre került sor Ali Bongo 2009-es hatalomra kerülését követően is, amelyet apja, a hosszú ideig hatalmon lévő Omar Bongo halála előzött meg.