Belga állampolgár idén nem csatlakozott az Iszlám Államhoz

Belgium: False alarm after suspicious bag pack found in Brussels district Newzulu Citizenside CITIZENSIDE/Olivier Gouallec BelgiumBrusselsattackrobotbombdisposalVanderkinderestreetUccledi bomb disposal robot SQUARE FORMAT
Tűzszerész robot Brüsszelben a 31 halálos áldozatot követelő, márciusi támadás után
Vágólapra másolva!
A belga szövetségi ügyész nem tud róla, hogy csatlakozott volna belga állampolgár az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez 2016-ban.
Vágólapra másolva!

Frédéric Van Leeuw kijelentette, nincs tudomása arról, hogy akár egy belga állampolgár is útnak indult volna idén Szíriába. Véleménye szerint a nagyobb veszélyt nem a kiutazók, hanem a visszatérők, az egykor a terrorszervezet kötelékében harcolók jelentik – számolt be az RTBF belga közszolgálati televízió internetes oldalán.

Tűzszerész robot Brüsszelben a 31 halálos áldozatot követelő, márciusi támadás után Forrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Olivier Gouallec

A főügyész arra is felhívta a figyelmet, hogy az Iszlám Állam az utóbbi időben arra ösztönzi a szimpatizánsait, hogy a lakóhelyükön kövessenek el terrorcselekményeket.

A szolgálatok terrorista dossziéiban több száz embert tartanak nyilván. 2012-ben, az Iszlám Állam hivatalos megalakulásának évében 60 embert regisztráltak, 2014-ben 195-öt, 2015-ben 313-at, 2016-ban, július 1-ig pedig 175 új dossziét nyitottak a hatóságok.

Frédéric Van Leeuw szerint a belga parlamentnek meg kellene fontolnia a fogva tartási idő 24 órán túli meghosszabbítását. Emellett könnyíteni kellene az éjszakai rendőrségi akciók, házkutatások és rajtaütések jogi szabályozásán is a terrorizmus elleni harc hatékonysága növelése érdekében.