Európa végét jelentheti, ha rosszul kezeljük a britek kilépését

Vágólapra másolva!
Ha rosszul kezeljük Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, akkor további EU-tagállamok is követhetik London példáját, Európa pedig valószínűleg "lehúzhatja a rolót" - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár.
Vágólapra másolva!

Németország második embere egy vasárnapi sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott,

Úgy vélte, a britek távozása sokkal inkább pszichológiai problémát és óriási politikai kihívást jelent.

Gabriel úgy vélte, ha az EU rosszul rendezi a Brexitet, nagy bajba kerül, így jelenleg annak biztosítására van szükség, hogy ne engedje meg Nagy-Britanniának, hogy

Angela Merkel német kancellár az ARD német televíziónak adott vasárnap esti interjújában azt mondta, az EU-ban mindenki egyetért abban, hogy Nagy-Britannia kilépése, a június 23-án lezajlott népszavazás eredménye nagy hatású. "Még mielőtt elhamarkodnánk azonban a cselekvést, először talán időt kellene szakítani arra, hogy elgondolkodjunk, hogy mi, a huszonhét EU-tagország, mit tehetnénk jobban" - szögezte le.

Merkel az elmúlt héten számos európai vezetővel találkozott, hogy előkészítse a Brexit utáni EU jövőjéről szóló, szeptember 16-án esedékes, pozsonyi EU-csúcstalálkozót.

Theresa May brit miniszterelnök a várakozások szerint 2017 januárjában fogja aktiválni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely a közösségből való kilépést szabályozza.