Bomba robbant Brüsszelben

Brüsszel, robbanás
Brüsszel, 2016. augusztus 29. A brüsszeli kriminológiai intézet (INCC) robbanásban és az azt követő tűzben megrongálódott része 2016. augusztus 29-én, miután hajnalban egy gépkocsi áttörte a főváros északi részén lévő Neder-Over-Heembeek negyedben található épület hármas kerítését, majd pokolgép robbant az intézet laboratóriumainak közelében, aminek hatására tűz keletkezett. Az épület üres volt, nem sérült meg senki, a helyszínre érkező tűzoltók hamar eloltották a lángokat. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
Bomba robbant a brüsszeli kriminológiai intézet előtt. A detonáció tüzet okozott, öt gyanúsítottat őrizetbe vettek.
Vágólapra másolva!

A BBC gyorshíre szerint a robbanásban senki nem sérült meg.

A La Libre Belgique beszámolója szerint hajnali két óra után egy jármű áttörte az épület kerítését, ezután következett be a robbanás.

A tűzoltókat három óra körül riasztották, és gyorsan sikerült megfékezniük a lángokat. Az anyagi kár így is jelentős.

Az épületben jelentős károk keletkeztek Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy meglehetősen nagy erejű robbanás történt, a kiváltó oka azonban egyelőre ismeretlen. További részleteket nem közölt a tisztségviselő.

Az RTBF belga közszolgálati televízió értesülései szerint kábeleket és egy akkumulátort találtak a helyszínen, ebből arra lehet következtetni, hogy szándékos volt a robbantás. Egyes lapok "egy vagy két támadóról" számoltak be.

Rendőrautóval zárják el az utat a brüsszeli kriminológiai intézet közelében Forrás: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

A belga szövetségi ügyészség azt közölte, hogy sérültek nincsenek, viszont komoly anyagi károk keletkeztek. A hatóságok egyelőre nem terrortámadásként kezelik a történteket.

Az ügyészség később közleményben jelentette be, hogy a tettesek célja valószínűleg bizonyítékok eltűntetése volt. Öt embert vettek őrizetbe.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, 32 ember halálát okozva. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihádista terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.