Török harckocsik összecsaptak a kurd erőkkel Szíriában

Herdzselleh, 2016. augusztus 27. A Damaszkusz egyik, délnyugati elővárosából Darajából elszállított emberek érkeznek a főváros környékén fekvő Herdzsellehbe 2016. augusztus 27-én. A kormányerők által négy éven át ostromgyűrűbe vont Daraját a damaszkuszi kormány és a felkelők megállapodásának eredményeképpen ürítették ki. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Vágólapra másolva!
Török harckocsik összecsaptak a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők nevű ellenzéki szövetséggel szombaton Szíria északi részén. Ez volt az első összecsapás, amióta a török tankok a héten átlépték a szíriai határt - közölte egy civil szervezet és egy kurd vezető. Értesülések szerint egy török katona meghalt, három társa megsebesült.
Vágólapra másolva!

A török hadsereg által indított Eufráteszi Pajzs hadművelet, amelynek célja, hogy elűzzék az IÁ fegyvereseit a térségből, és megakadályozzák a kurd milíciák előrenyomulását, tovább bonyolítja az amúgy is komplikált szíriai helyzetet.

Az autonómiapárti kurdok többsége alkotta Szíriai Demokratikus Erők 2015 októberében léptek szövetségre az aleppói, rakkai és el-haszekei arab fegyveresekkel. A Washington által támogatott szövetség több települést - így az észak-szíriai Manbídzst - foglalt vissza az Iszlám Államtól, amivel kiváltotta a kurd milíciákat terroristáknak tekintő Ankara aggodalmát.

Daraját kiürítették

A szíriai kormányhadsereg szombaton ellenőrzése alá vonta a Damaszkusz közelében fekvő Daraját, miután több ezer lakosa - lázadók és polgári személyek - elhagyta a várost - közölte egy nevének elhallgatását kérő katonai vezető.

"A darajai kérdést lezártuk, miután a megállapodásnak megfelelően kimenekítettek a városból minden civilt és fegyverest a családjukkal együtt" - jelentette a szíriai állami televízió. Az evakuálásról csütörtökön állapodtak meg a damaszkuszi vezetők és a lázadók.

A babájával érkezik egy lány a Damaszkusz egyik, délnyugati elővárosából Darajából elszállított emberekkel a főváros környékén fekvő Herdzsellehbe Forrás: MTI/EPA/Juszef Badaui

A kimenekítettek pontos száma nem ismert. Pénteken a SANA hivatalos szíriai hírügynökség jelentette, hogy 4000 polgári személyt telepítenek befogadó központokba és legalább 700 lázadót indítanak a lázadók és dzsihadisták kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíbbe.

Civil szervezetek szerint nyolcezren maradhattak a városban, az ODSH szerint ez a szám jóval alacsonyabb.

Az ODSH és ellenzékiek bírálták a fővárostól tíz kilométernyire délnyugatra fekvő, éhínség és a kormányerők mindennapos légitámadásaitól szenvedő település lakosainak "erőszakos kitelepítését".

Buszokkal vitték az embereket Forrás: MTI/EPA/Juszef Badaui

Ez már a második ilyen megállapodás a rendszer és a lázadók között. Homszban, a "forradalom fővárosában" a kormányhadsereg addig ostromolta és bombázta a várost, amíg a lázadók 2014-ben bele nem egyeztek, hogy elhagyják az óvárost.