Több ezren oltják az erdőtüzeket Szumátrán

Vágólapra másolva!
Az indonéziai katasztrófa-elhárítás mintegy 7200 tisztségviselőjét, három repülőgépet és három helikoptert vezényeltek a Szumátrán tomboló erdőtüzek megfékezésére - közölte pénteken Sutopo Purwo Nugroho, a délkelet-ázsiai ország kormányzati ügynökségének szóvivője.
Vágólapra másolva!

A szóvivő hozzátette, az elmúlt időszakban 217 millió hektoliter vizet használtak fel a Szumátra szigetén lévő Riau tartományban elharapódzott erdőtüzek oltásához, és 40 tonna sót szórtak szét a térségben, hogy mesterségesen esőt idézzenek elő.

A tűzvész okozta fullasztó füst pénteken beborította a szomszédos Szingapúrt. A városállam környezetvédelmi hivatalának (NEA) mérései szerint idén ebben az évben ezen a napon volt a legmagasabb a levegőbe került szennyező anyagok mértéke.

Indonéziában van a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű trópusi erdeje. Az országot állandóan bírálják a környezettudatos aktivisták és a szomszédos államok azért, mert nem képes megfékezni az erdőtüzeket, amelyek szinte már éves rendszerességgel fordulnak elő.

A tüzeket gyakran mezőgazdasági cégek, illetve gazdák okozzák szándékosan, hogy újabb művelhető területeket nyerjenek. Tavaly nagy szárazság volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy a tüzek megfékezhetetlenné váltak, és csak az esős évszak eljövetele után sikerült őket eloltani.