Gyermekek haltak meg a kormányerők bombázásaiban Aleppóban

aleppo Omran Daqneesh
Aleppo, 2016. augusztus 18. Az Aleppo Media Center nevű szervezet által közreadott, videofelvételről rögzített képen egy fejsérülést szenvedett, véráztatta arcú, porral borított ruhájú, mezítlábas, szíriai kisfiú ül egy mentőautó narancssárga székében, miután kimentették a romok közül a felkelők kezén lévő Katerdzsi kerületre mért légicsapások után az észak-szíriai Aleppóban 2016. augusztus 17-én. (MTI/EPA/Aleppo Media Center)
Vágólapra másolva!
 Tizenegy gyermek és négy nő vesztette életét helikopterről ledobott hordóbombák miatt Aleppó felkelők kezén lévő részén - jelentette pénteken a kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A hordóbombákat a szíriai kormányerők vetik be.
Vágólapra másolva!

Az OSDH hozzáteszi, hogy a felkelők ágyúzásaiban másik nyolc ember, köztük ugyancsak két gyermek halt meg Aleppó azon részén, melyet a kormányerők ellenőriznek.

Aleppóban hónapok óta heves harcok dúlnak, legutóbb a véres, porral borított ötéves kisfiúról, Omran Daknísről készült felvétel rázta meg a világot, emlékeztetve az észak-szíriai nagyvárosban zajló mindennapi pokolra.

Forrás: MTI/EPA/Aleppo Media Center/.

Segélyszervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy Aleppóban naponta több tucat, Omránéhoz hasonló vagy annál is szörnyűbb tragédia történik.

Civilek és fegyveresek kimenekítéséről egyeztek meg

Megállapodás született a szíriai kormányerők és felkelők között arról, hogy az összes civil és fegyveres távozhat négy éve ostromgyűrűbe zárt, felkelők kezén lévő damaszkuszi elővárosból, Darajából - közölte csütörtökön Abu Dzsamal, a Líva Súda al-Iszlám nevű felkelőszervezet századosa.

Dzsamal szerint mintegy 5 ezer civil és fegyveres evakuálását pénteken kezdik meg, és a művelet két vagy három napig fog tartani.

A hírt a SANA szíriai állami hírügynökség is megerősítette. A tájékoztatás szerint 700 fegyveres távozhat a nagy részt felkelők kezén lévő Idlíbbe, míg 4000 civilt menedékhelyekre visznek.
Egy szíriai katonai forrás hozzátette: a következő lépés az, hogy a hadsereg behatol Darajába.

Az Amnesty International egy áprilisi videója szerint Daraját nem kímélték a rezsim erői az utóbbi négy évben: Damaszkusz megakadályozta a nemzetközi humanitárius segélyek eljuttatását az elővárosba, és hatezer hordóbombát dobott le a településre, számtalan civil halálát okozva.

Az ENSZ szerint a városban rengetegen haltak meg a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt is.

Darajába először idén júniusban érkezett humanitárius segély.