Teherán kérésére támadtak Iránból az orosz bombázók

Egy légicsapás után összeomlott ház romjain keresnek túlélőket a lázadók álltal felügyel al-Kalasa városrészben Aleppoban war TOPSHOTS Horizontal
Egy légicsapás után összeomlott ház romjain keresnek túlélőket a lázadók álltal felügyel al-Kalasa városrészben Aleppoban. Az utóbbi napokban megsokszorozódtak a 2012 óta kettészakadt tartományi székhely, az ország egykori gazdasági fővárosa elleni légitámadások, múlt péntek óta több mint száz civil lakos halálát okozva. Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtök hajnalban az Egyesült Államok és Oroszország legmagasabb szinten való közbenjárását sürgette a kudarccal fenyegető szíriai béketárgyalások felélesztése érdekében.
Vágólapra másolva!
Teherán kérésére bombázták az oroszok egy iráni légitámaszpontról a szíriai Aleppót - közölte az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője. A Hamadán melletti bázisról indított támadásokat most átmenetileg leállították.
Vágólapra másolva!

Oroszország iráni katonai tanácsadók kérésére választott egy iráni légi támaszpontot a múlt héten a szíriai hadsereg szárazföldi műveletét támogató aleppói légitámadásaihoz - közölte kedden az iráni nemzetbiztonsági tanács vezetője.

Ők választották Hamadánt

Ali Samháni tengernagy, aki egyben az Irán, Oroszország és Szíria közötti egyeztetésért is felelős, az állami televízióban kijelentette, hogy a szíriai kormányt támogató

a nyugat-iráni Hamadán mellett működő Sahíd Nodzseh támaszpontot, ahonnan az orosz bombázók felszálltak.

Irán és Oroszország támogatja Bassár el-Aszad elnök rendszerét, Teherán egyebek mellett katonai tanácsadók és önkéntesek küldésével. Oroszország augusztus 16-án első ízben vett igénybe egy iráni légitámaszpontot szíriai célpontok elleni légicsapásokhoz.

Egyelőre befejezték

Irán hétfőn bejelentette, hogy

átmenetileg leállították a hamadáni bázisról indított légicsapásokat,

Samháni tengernagy pedig közölte, hogy az orosz gépek "múlt csütörtökön elhagyták Iránt".

Egy légicsapás után összeomlott ház romjain keresnek túlélőket al-Kalasa városrészben Aleppoban Forrás: AFP/Ameer Alhalbi

Hoszein Dehgán védelmi miniszter hétfőn bírálta Moszkvát, mert nagydobra verte a Hamadán várostól mintegy 50 kilométerre északra fekvő Sahíd Nodzseh támaszpont használatát. A teheráni külügyminisztériumi szóvivő ugyanakkor másnap fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy

Bahrám Kászimi úgy fogalmazott, hogy Oroszország "egyelőre befejezte" a bázis használatát.

Csak utántöltésre

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke viszont kedden a Taszním iráni hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz katonai gépeknek a Sahíd Nodzseh repülőtérről való felszállását nem állították le.

- mondta a politikus. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hamadáni Sahíd Nodzseh bázist "senkinek sem bocsátották állandó rendelkezésére", és azt csak utántöltésre használhatják az oroszok.

Samháni kedden hangsúlyozta: "Az Irán, Szíria és Oroszország közötti szövetség továbbra is fennáll, hogy fellépjenek a szíriai lázadó és dzsihadista csoportok ellen".