Hatalmas tájfun tart Tokió felé

Iszumi, 2015. szeptember 9.
Egy hullámlovas nézi az Etau tájfun közeledtét jelző óriási hullámokat a Csiba prefektúrabeli Iszumi partján 2015. szeptember 9-én. (MTI/EPA/Everett Kennedy Brown)
Egy japán nő nézi az Etau tájfun közeledtét jelző óriási hullámokat a Csiba prefektúrabeli Iszumi partján Forrás: MTI/EPA/Everett Kennedy Brown
Vágólapra másolva!
Az előrejelzések szerint a trópusi vihar a nap folyamán felhőszakadásokat zúdít a szigetország keleti részére és a fővárosra, Tokióra is.
Vágólapra másolva!

A tájfun, amelyet óránként 180 kilométeres sebességet is elérő széllökések kísérnek, hajnalban érte el a Tokiótól 150 kilométerre délre fekvő Idzu-szigeteket, napközben pedig a japán fővárost is eléri, ahol akár 100 milliméter csapadék is hullhat.

A japán légitársaságok

járatok százait törölték a trópusi vihar miatt, de a vasúti és a közúti közlekedésben is fennakadások vannak. Az Idzu-szigeteken 200 ezren maradtak áram nélkül.

A Mindulle, amely a kilencedik az idei ázsiai tájfunszezonban, Hokkaido felé folytatja majd az útját, és a meteorológusok szerint Japán központi részeire akár 400 milliméter csapadékot is zúdíthat hétfő éjfélig. Emiatt vélhetően több tízezer embert kell majd biztonságba helyezni, fel is készültek az evakuálásra.