Több tucat sérült a jereváni zavargásokban

Vágólapra másolva!
Az újabb adatok szerint hetvenöten sérültek meg Örményország fővárosában, miután összecsaptak a két héttel ezelőtti túszejtés támogatói és a rohamrendőrök. Több mint 165 tüntetőt vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

A tüntetők - a jereváni túszejtőkhöz hasonlóan - azt követelték, hogy engedjék el a júniusban letartóztatott Zsirajr Szefilján ellenzéki politikust - írja a BBC.

Két héttel korábban, július 17-én 30 fegyveres tört be egy rendőrörsre Jerevánban, egy rendőrezredest megöltek, kilenc rendőrtisztet - köztük magas rangúakat - túszul ejtettek és bevették magukat az épületbe.

A túszokat végül egy hét után elengedték, de nem adták fel magukat, sőt szerdán újabb túszokat ejtettek. A fegyveresek között ugyanis voltak sérültek is, akikhez orvosokat küldtek be, őket azonban nem engedték vissza.

Tüntetés Szefiljánért

Az örmény tüntetők azt skandálták, hogy "Szabad, független Örményországot".

Az összecsapásokban több tucat demonstrálót megvertek, a Sputnik Armenia információi szerint összesen hatvanan sérültek meg, negyvenen pedig még mindig kórházban vannak. A rendőrség több mint 100 embert őrizetbe vett.

A júniusban letartóztatott Szefiljánt azzal gyanúsítják, hogy fegyveres csoportot szervezett, el akart foglalni kormányzati épületeket és egy televíziós átjátszóállomást. Az egykori katonatiszt Szefiljánt 2006-ban egyszer már bebörtönözték 18 hónapra a hatalom erőszakos megdöntésére tett felhívása miatt.

Szefilján egyebek között a kormány Hegyi-Karabah-politikáját bírálja.

A túlnyomórészt örmények lakta terület a '90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, azóta a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel. Legutóbb áprilisban robbant ki konfliktus a szakadár területen.