Rengeteg fegyver került Közép-Európából a Közel-Keletre

Armed Syrian opponents attack regime forces in Damascus 2015 Damascus Syria Syrian opponent KALASHNIKOV AK47 AK-47 rifle ditch Haresta neighborhood SQUARE FORMAT
DAMASCUS, SYRIA - MAY 15: An armed Syrian opponent carries a kalashnikov at a ditch in the Haresta neighborhood of Damascus, Syria on May 15, 2015 before they attack regime forces. Bessam el Shami / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Legalább 1,2 milliárd dollár értékű fegyver kerülhetett a Közel-Kelet háborús térségeibe Közép-Európából és a Balkánról egy jelentés szerint.
Vágólapra másolva!

A Balkan Investigative Reporting Network és az Organized Crime and Corruption Reporting Project közös vizsgálata szerint lőfegyverek, rakétavetők, tankelhárító fegyverek és nehézgépfegyverek kerültek a térségbe.

Szírai ellenzéki katona Damaszkusz közelében Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Bessam El Shami

A fegyverek Bulgáriából, Romániából, Csehországból, Szlovákiából, Horvátországból, Boszniából, Montenegróból és Szerbiából származnak. Eredetileg Szaúd-Arábia, Jordánia, az Egyesült Arab Emírségek és Törökország volt a végcél, de, ahogy a Guardian írja, köztudott, hogy ezek az országok Szíriának is adnak el fegyvereket. A jelentés szerint a fegyverekből Jemenbe is került.

Az egyébként már korábban kiderült a Szíriából származó videók alapján, hogy

több szervezet európai fegyvereket használ,

így például a mérsékelt lázadó, Nyugat által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg, de a kormányerők és a dzsihádisták, vagyis az an-Núszra Front és az Iszlám Állam is.

A jelentés szerint a gazdasági előnyök miatt hagyták az érintett országok, hogy, bár a nemzetközi jog tiltja ezt, a fegyverek végül háborús területekre kerüljenek. Több száz millió eurós üzletről van ugyanis szó.