Már 18 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban

ERDOGAN, Recep Tayyip
Ankara, 2016. július 20. A török elnök sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő rendkívüli kormányülésen vesz részt Ankarában 2016. július 20-án. A török hadsereg egy része július 15-én megkísérelte átvenni a hatalmat, és összecsapásokat folytatott a rendőrséggel Ankarában és Isztambulban. A Recep Tayyip Erdogan elnök ellen lázadó katonák államcsínykísérletét meghiúsították. A puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 294-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 190 civil. A sebesültek számát 1500-ra becsülik. (MTI/EPA/Török elnök sajtóirodája)
Vágólapra másolva!
A július 15-i puccskísérlet óta összesen 18 ezer embert vettek őrizetbe és csaknem ötvenezer ember útlevelét vonták be – közölte Efkan Ala török belügyminiszter az TRT Haber állami tévécsatorna adásában.
Vágólapra másolva!

A 18 ezer emberből a miniszter tájékoztatása szerint 9677 ember előzetes letartóztatását rendelte el az igazságszolgáltatás.

Erdogan visszautasítja a nyugati bírálatokat

Visszautasította Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azokat a nyugati bírálatokat, amelyek a július 15-i puccskísérletet követő tömeges letartóztatás és tisztogatás miatt érik a török vezetést.

Erdogan leszögezte: olyan országok, amelyeknek méltatniuk kellene Törökországot a puccskísérlet meghiúsításáért, a cselszövők oldalára állnak.

Recep Tayyip Erdogan török államfő támogatói körében Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóir/-

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot teszi felelőssé a puccskísérletért. Ő állítja: semmi köze a történtekhez.

Törökországban ugyanakkor a hadseregben, a közigazgatásban, a rendőrségnél, az igazságszolgáltatásban és az oktatásban emberek tízezreit bocsátották el, függesztették fel vagy vonták eljárás alá arra hivatkozva, hogy közük van Gülen mozgalmához.

Pénteken a munkaügyi minisztérium is bejelentette: a tárca 1300 dolgozója ellen indult vizsgálat a puccskísérlettel összefüggésben. Az európai uniós ügyekért felelős minisztériumban 16 embert függesztettek fel, hat másikat pedig elbocsátottak.

Izmirben az ügyészség több mint kétszáz rendőr ellen adott ki elfogatóparancsot.

Még a laktanyákat is bezárják

Ezzel párhuzamosan kilencvenkilenc ezredest léptettek elő tábornokká vagy admirálissá a török hadseregben. A puccskísérlet után ugyanis

több mint száz tábornokot vettek őrizetbe.

A török vezérkar tájékoztatása szerint 48 tábornokot nyugdíjaztak. A vezérkari főnök, a hadsereg, a haditengerészet és a légierő parancsnoka megúszta a tisztogatást.

A puccskísérlettel összefüggésben a napokban 1700 embert szereltek le megrovással a hadseregtől, többek között a tábornoki kar mintegy negyven százalékát is.

Őket is puccsistának tartják Forrás: AFP/Bulent Kilic

Erdogan a múlt héten úgy fogalmazott, hogy a haderőnek vérfrissítésre van szüksége. A miniszterelnök bejelentette: bezárják az Ankara mellett fekvő Akinci légi támaszpontot, és minden olyan laktanyát, amelynek köze volt a puccskísérlethez.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerencsétlennek nevezte az amerikai hírszerzés vezetőjének megjegyzését, miszerint a tisztogatás árt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi együttműködésnek. Ellenkezőleg, miután a hadsereget megtisztítottuk, megbízhatóbb, tisztább és hatékonyabb lesz" – húzta alá Cavusoglu.

Bíróság előtt 21 újságíró

Közben bíróság elé állítottak 21 újságírót azok közül, akik ellen hétfőn adtak ki elfogatóparancsot. A külügyminiszter szerint ők a Gülen-féle "terrorszervezethez" tartoztak, és nemcsak újságírók voltak, hanem bizonyítékokat is hamisítottak. Cavusoglu szerint "minden politikus, beleértve az elnököt is", halállistán szerepelt.