Trump elismerné a Krímet Oroszország részének

TOPSHOTS Horizontal
Republican presidential candidate Donald Trump looks on during the Republican National Convention on July 21, 2016, in Cleveland, Ohio. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
Vágólapra másolva!
Feloldaná az Oroszország elleni szankciókat és elismerné a Krímet Oroszország részének Donald Trump. Ha komolyan gondolja, amit egy sajtótájékoztatón mondott, akkora alapvetést rúgna fel, hogy ezt még az érintettek is csak kampányszlogenként kezelik.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest, hogy szűk egy évvel ezelőtt még Európa problémájának nevezte a Krím 2014-es elcsatolását, az amerikai republikánusok elnökjelöltje most azt mondta:

Oroszország részének ismerné el a félszigetet – de legalábbis megfontolná –, és feloldaná a Moszkva ellen az annexió miatt bevezetett szankciókat.

Súlyos következményei lennének

Donald Trump erről egy szerdai sajtóértekezleten beszélt Floridában, ahol éppen azt igyekezett bizonyítani, hogy nem állt Vlagyimir Putyin pártjára, és nem ösztökélte Oroszországot, hogy hackerekkel kutassa fel a demokraták friss elnökjelöltjének, Hillary Clintonnak a külügyminisztersége idején a privát e-mail-címéről elküldött – majd kitörölt – leveleit.

Ennek csak az oroszok tapsolnak Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A Demokrata Párt konvenciójának néhány felszólalója ugyanis ezt már kész tényként kezeli, azok után, hogy már Barack Obama elnök sem zárja ki: Oroszország állhat a WikiLeaksen közzétett, a pártra rossz fényt vető levelek kiszivárogtatása mögött.

A The Atlantic megjegyzi, hogy Trump mostani, Krímmel kapcsolatos kijelentésének sokkal súlyosabb következményei lennének, mint ha bebizonyosodna Obama vádja. Nem kevesebbet állít ugyanis, mint hogy egy ország (Oroszország)

legitim módon szállhatja meg saját szomszédja (Ukrajna) területének jelentős részét,

úgy, hogy annak területi sérthetetlenségét több nemzetközi szerződésben is garantálta.

Új idők a krími Szimferopolban Forrás: AFP/Yuri Lashov

Igényt elégít ki

Oroszország azonban visszafogott. Szergej Akszjonov krími kormányzó a Facebookon úgy reagált Trump szavaira, hogy „nincs szükségünk a nyugati vezetők elismerésére, mert egyszer s mindenkorra meghoztuk a döntésünket” – egy legalábbis vitatható népszavazáson.

Akszjonov szerint ők meghozták a döntést Forrás: Sputnik/Alexandr Polegenko

A kormányzó úgy véli, átlát a szitán: „Trump egyelőre csak egy jelölt, nem tudjuk, hogy viselkedik majd, ha megnyeri a választást. Azt mondja, amit a választói hallani akarnak, ez pedig azt jelenti, hogy az amerikai társadalomban megvan az igény, hogy javuljanak a kapcsolatok Oroszországgal.”