Elárverezik az ukrán kincstár ékszerkészletét

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudni, mennyi pénz folyhat be az árverésen, de az biztos, hogy az ukrán államkincstár ékszereinek értékesítéséből származó bevételt a költségvetési hiány csökkentésére fordítanák. Főleg elkobzott értéktárgyak kerülnek kalapács alá.
Vágólapra másolva!

A költségvetési lyukak betömésére akarják fordítani Ukrajnában azt a bevételt, ami a hatóságok által elkobzott, és az államkincstárban őrzött ékszerek, drágakövek és egyéb nemesfémek eladásából befolyhat.

Helyrebillenthető a pénzügyi mérleg

Még az előző pénzügyminiszter, Natalija Jareszko dolgozta ki azt a kísérleti projektet, melynek révén - ha csak rövid időre is - némileg helyre billenthető Ukrajna pénzügyi mérlege. Ennek lényege, hogy egy aukció-sorozat keretében

kiárusítanák a nemesfémek állami lerakatában őrzött ékszerek, drágakövek és egyéb, nemesfémekből készült dísztárgyak egy részét.

A tervezetet a pénzügyi tárca jelenlegi vezetése is támogatja. Az aukció megszervezését lebonyolítását várhatóan a lefoglalt vagyoni értékek elektronikus árverési rendszerét kezelő állami vállalat fogja végezni. Viktor Visnyev igazgató elmondta, hogy

a széfekben őrzött holmik közül elsősorban azokat a darabokat bocsátják árverésre, amelyek különböző hatóságok rendelkezései vagy bírósági ítéletek alapján koboztak el az állam javára eredeti tulajdonosaiktól.

A kalapács alá kerülő drágaságok mennyiségéről és összértékéről nem állnak rendelkezésre információk - írja a RIA Novisztyi hírportál.