Dzsihadista papgyilkosok: „Keresztények, uralkodunk rajtatok”

crime Horizontal
French police officers and fire engine arrive at the scene of a hostage-taking at a church in Saint-Etienne-du-Rouvray, northern France, on July 26, 2016 that left the priest dead. A priest was killed on July 26 when men armed with knives seized hostages at a church near the northern French city of Rouen, a police source said. Police said they killed two hostage-takers in the attack in the Normandy town of Saint-Etienne-du-Rouvray, 125 kilometres (77 miles) north of Paris. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök szerint a kormány „jogi szőrszálhasogatása” miatt nem lehet drasztikusabb intézkedéseket bevezetni a terrortámadások hatására. Pártja, a republikánusok jelentősen korlátozná a szabadságjogokat, de van, aki ennél is továbbmenne, és az izraelihez hasonló megoldásokhoz fordulna. Kedden iszlám terroristák gyakorlatilag lefejeztek egy papot, miközben azt kiabálták, hogy „Allah akbar” és „keresztények, uralkodunk rajtatok”. Egyikük, Adel Kermiche elítélt bűnöző volt, de átverte a rendőrséget.
Vágólapra másolva!

Napról napra növekszik a feszültség Franciaországban az újabb terrortámadások hatására. Tegnap a hívei előtt végzett ki egy idős papot két, Iszlám Államnak hűséget esküdött támadó Normandiában, egy túszt pedig súlyosan megsebesítettek, miközben az egész akciót videóra vették. A támadókat végül a rendőrség lelőtte. Egyikőjük nyilvántartott bűnöző volt, többször is Szíriába akart utazni. A kísérletek miatt egy évet töltött börtönben, márciusban szabadult feltételesen. Házi őrizetbe került, de minden nap délelőtt 9 és fél 1 között elhagyhatta az otthonát - a támadást is ekkor követték el.

A két támadó mise közben rontott a templomba Forrás: AFP/Charly Triballeau

A támadás után ismét heves támadások érték Francois Hollande államfőt és a kormányt, a kritikusok szerint

nem tesznek meg mindent a biztonság növelése érdekében.

Nicolas Sarkozy korábbi elnök, a Republikánus Párt vezetője a támadás után azt mondta: a kormánynak abba kéne hagynia a „jogi szőrszálhasogatást”.

Az ellenzék kiutasítana

Az ellenzéki pártok szerint nem elégséges válasz a helyzetre a szükségállapot újbóli meghosszabbítása és a hadsereg utcai jelenléte. A Republikánus Párt

azonnal kiutasítana az országból minden olyan külföldi állampolgárt, akinek közvetlen vagy közvetett kapcsolata van terrorista csoportokkal,

az ilyen francia állampolgárokat pedig akár három hónapra is házi őrizetbe helyeznék, és nyomkövetőt kellene viselniük. De megkönnyítenék a hatóságok számára a házkutatások és az igazoltatások végrehajtását és a nyilvános rendezvények korlátozását is.

Katonák az Eiffel-toronynál a tavaly novemberi támadások után. Van, aki szerint ennyi nem elég Forrás: AFP/Francois Guillot

Pont az ilyen intézkedések bevezetését utasította vissza Manuel Valls miniszterelnök, amikor múlt héten a rendkívüli állapot meghosszabbításáról döntöttek. Úgy fogalmazott:

Vita az izraeli modellről

Francia biztonságpolitikai körökben vannak olyanok, akik még az ellenzéki javaslatoknál is drasztikusabb lépéseket tartanak szükségesnek – írja a Politico. Francois Heisbourg biztonsági szakértő, aki több, terrorizmussal kapcsolatos kérdésben adott már tanácsot a kormánynak, az úgynevezett izraeli modell bevezetését látná szívesen.

– mondta. A csomag része lenne a tömegközlekedési eszközök fegyveres védelme és az ellenőrzések a nyilvános helyekre való belépés során. A szakértő egyébként „hatástalannak és nevetségesnek” nevezte a kormány eddigi intézkedéseit.

Van, aki nem ért egyet ezzel az iránnyal. A volt kormányzati tanácsadó erre úgy reagált:

Egy biztonsági cég vezetője pedig arra hívja fel a figyelmet: az izraeli rendszernek része a kötelező sorkatonaság és a határok lezárása.

A szigor mellett érvelő Heisbourg szerint azonban feltétlenül lépni kell, mert jól látszik, hogy

az Iszlám Állam polgárháborút akar kirobbantani Franciaországban.

„Megöltek egy papot a hívei előtt egy kis francia városban” – ilyen jellegű támadásra eddig nem volt példa. A nizzai teherautós támadás esetében a sok gyerekáldozat sokszorozta meg a hatást, ezúttal a kulturális és vallási provokáció és sértés lehetett a cél – mondta a szakértő.