Több száz terrorista lehet Európában

Nizza, 2016. július 15. Rendőrök a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínén, ahol egy teherautó belehajtott a nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijáték idején a tömegbe 2016. július 14-én este. Több mint 70 ember életét vesztette, sokan megsebesültek a gázolásban és az azt követő lövöldözésben. Az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét lelőtték. (MTI/EPA/Franck Fernandes)
Vágólapra másolva!
Több száz potenciális terrorista lehet Európában - figyelmeztetett a Neue Osnabrücker Zeitung című lapban kedden az európai rendőri együttműködést előmozdítani hivatott Europol.
Vágólapra másolva!

A hágai székhelyű szervezet szerint olyan szélsőségesekről van szó, akik uniós állampolgárként mentek Irakba vagy Szíriába, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosai legyenek, majd visszatértek Európába.

Nincs konkrét nyom

Az uniós szerv szerint "nem utal konkrét nyom" arra, hogy az Iszlám Állam rendszerszerűen felhasználná a migrációs válságot, hogy embereit bejutassa az Európai Unióba. "A terrorszervezetek tagjai vagy az uniós útlevéllel rendelkező hazatérő idegen harcosok rendszerint valódi vagy hamis útlevéllel lépnek be az EU-ba, és nem hagyatkoznak embercsempész bandákra" - mondta el az Europol egyik szóvivője a lapnak.

A nizzai merénylő bomba vagy fegyver helyett egy teherautóval gyilkolt Forrás: MTI/EPA/Franck Fernandes

Ötezren mehettek el

A szervezet adatai szerint ötezer ember mehetett az EU-ból harcolni a Közel-Keletre, és mintegy harmaduk, 1500-1800 ember térhetett már vissza.

"Többségük se nem képes, se nem hajlandó terrortámadásokat elkövetni, de ezzel együtt is több száz olyan potenciális terrorista marad, akik veszélyt jelenthetnek Európa biztonságára" - húzta alá az Europol.