Sanders csak azért támogatja Clintont, mert nem Trump

Hillary Clinton és Bernie Sanders
US Democratic presidential candidates Hillary Clinton and Bernie Sanders greet the audience before the PBS NewsHour Presidential Primary Debate in Milwaukee, Wisconsin on February 11, 2016. / AFP PHOTO / Tasos KATOPODIS
Vágólapra másolva!
Erőteljes Clinton-ellenes megnyilvánulások törtek a felszínre a Bernie Sanders szenátort támogató delegátusok körében július 25-én, hétfőn, közvetlenül a Demokrata Párt elnökjelöltjéről határozó konvenciójának megnyitója előtt.
Vágólapra másolva!

Bernie Sanders szenátor, aki hónapokon keresztül Hillary Clinton komoly vetélytársa volt az előválasztásokon, majd néhány héttel ezelőtt - hosszas vonakodás után - mégis támogatásáról biztosította Clintont, hétfőn délelőtt talákozót tartott az őt támogató kongresszusi küldöttek egy csoportjával. Arra buzdította őket, hogy voksukkal Hillary Clintont támogassák, ám a delegátusok nemtetszéssel fogadták a kérést.

"Muszáj megválasztanunk Clintont!" - fordult a küldöttekhez, akik pfújolni kezdtek.

A vermonti politikus nehezen jutott szóhoz, de amikor a terem elcsöndesedett, így fogalmazott: "ma ilyen világban élünk".

Clinton melletti érvként azt ismételte meg, amit vasárnap az egyik televíziós interjújában mondott, hogy "Donald Trump túl veszélyes".

A delegátusok azonban válaszként azt skandálták: "Mi Bernie-t akarjuk!".

A botrány nyomán

A konvenció megkezdése előtti órák meglehetősen kaotikusak. Az utcákon Clinton-ellenes tüntetők agitálnak, elsöprő többségükben Bernie Sanders hívei, a Demokrata Párton belül pedig nagy viharokat kavar Debbie Wasserman Schultz floridai politikus lemondása. Wasserman Schultz a párt elnöke, akit azért mondattak le, mert immár a WikiLeaks által a hétvégén kiszivárogtatott újabb dokumentumok is alátámasztják Sanders szenátor korábbi állításait, miszerint a demokrata pártvezetés kifejezetten manipulált az ő kárára és Clinton előnyére. A szenátor az előválasztási folyamat során nem egy rendezvényen nyíltan is azt mondta: az előválasztást elcsalják. A hétvégén pedig elsőként ő szólította fel lemondásra a pártelnököt.

A pártelnök Clinton kabinetfőnöke lehet

Wasserman Schultz utódja Donna Brasile lett, de a konvenció végéig formálisan még a floridai politikusnő a pártelnök. Ám olyan nagy a felháborodás miatta, hogy nem ő nyitja meg a pártgyűlést, és az elkövetkező négy napban sem mond beszédet. Ugyanakkor hétfőn kiszivárgott, hogy

esetleges elnökké választása esetén Hillary Clinton őt választaná kabinetfőnökének.

Az oroszokat gyanúsítják

Maga Hillary Clinton azzal állt elő, hogy ő semmit nem tudott a kampányban történt manipulációkról, és kampányfőnöke, John Podestá az egyik amerikai televíziónak hétfőn délelőtt adott interjújában

azt állította, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatása mögött az oroszok állnak,

mert Putyin elnök Donald Trump republikánus elnökjelöltet támogatja. A Clinton Alapítványt egyébként támogatják orosz vállalatok, köztük állami vállalatok is.

Az FBI nyomoz

Donald Trump republikánus elnökjelölt nem hagyta válasz nélkül azt az állítást, hogy Putyin orosz elnök őt támogatná, s Twitter-üzenetében elutasította a feltételezést. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közben nyilatkozatban jelentette be, hogy megkezdik a vizsgálatot a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok ügyében.