Trump megelőzte Clintont egy közvélemény-kutatásban

donald trump
Trump is in Colorado for the first time since starting his presidential campaign. / AFP PHOTO / Jason Connolly
Vágólapra másolva!
Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje megelőzte Hillary Clintont, a demokrata elnökjelöltség várományosát a CNN hírcsatorna július 25-én, hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint.
Vágólapra másolva!

Trump a maga 44 százalékával jelentős előnyre tett szert a szavazatok 39 százalékát birtokló Clintonnal szemben, míg a Gary Johnson független jelöltet a válaszadók 9 százaléka támogatta. A felmérést a republikánus konvenció után készítették.

Ha csak Trump és Clinton közül lehetne választani, akkor a republikánus politikusra az amerikai választópolgárok 48, míg a demokraták nagyasszonyára 45 százaléka voksolna.

Az alsó rétegekben népszerű

A populista iparmágnás szavai leginkább az alsó rétegekhez tartozó fehérek körében találnak meleg fogadtatásra, akik számos, a választás kimenetelét meghatározó, ingadozó államban - például Ohióban - népes szavazói csoportot alkotnak.

A felsőfokú végzettség nélküli fehér lakosság körében Trump toronymagasan, 62 százalékkal vezet,

míg Clintonra ennek a rétegnek mindössze 23 százaléka szavazna. Ezzel szemben a diplomás fehér lakosság 44 százaléka Clintont látná szívesebben a Fehér Házban, körükben Trump támogatottsága 39 százalék.

Még sosem ért el ilyen jó eredményt

Ez messze a legjobb eredmény Trump számára 2015 szeptembere óta, aki

a republikánus konvenció előtti eredményéhez képest is hat százalékpontot javított helyzetén.

Ez azért is figyelemre méltó, mert a CNN közvélemény-kutatásaiban 2000 óta nem volt példa arra, hogy egy elnökjelölt népszerűsége ekkorát nőtt volna a konvenció előtti felmérésekhez képest.

Clinton lesz az elnökjelölt

A demokrata oldalon immár egyedül versenyben lévő Hillary Clinton volt külügyminisztert, Bill Clinton korábbi amerikai elnök feleségét minden várakozás szerint a hétfőn kezdődő demokrata konvención hivatalosan is megválasztják pártja elnökjelöltjének, alelnöke Tim Kaine virginiai szenátor lesz.