Strasbourg akadályozta meg, hogy kiadják az isztambuli merénylőt

Merénylet ISIS IS Iszlám Állam
Ahmed Chataev az isztambuli merénylő
Vágólapra másolva!
Ausztriában menekültstátuszt kapott az a csecsen férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő szervezte az isztambuli repülőtér elleni támadást. Ennek köszönheti, hogy többször is sikerült elkerülnie a kiadatást Oroszországnak, ahol régóta körözték.
Vágólapra másolva!

Az isztambuli merénylet értelmi szerzője a gyanú szerint Ahmed Csatajev csecsen származású orosz állampolgár, aki orosz források szerint komoly szerepet játszott olyan dzsihádisták kiképzésében, akinek Oroszországban és Nyugaton kellett merényleteket elkövetniük.

2015-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz, ahol moszkvai források szerint egy elsősorban az Észak-Kaukázusból származó harcosokból álló egységet vezetett.

Régóta körözték

Csatajev harcolt az 1999-2000-es második csecsen háborúban; itt vesztette el az egyik karját. Később az egykori „első számú orosz terrorista”, Dokka Umarov képviselője lett Nyugat-Európában.

Csatajevet 2003 óta körözték Oroszországban terroristagyanú miatt – számolt be az Rt.com. A férfi azonban Európába szökött, és még abban az évben menekültstátuszt kapott Ausztriában, mert azt állította, hogy az borzalmasan megkínozták a börtönben, ezért veszítette el a karját.

A menekültstátusznak köszönheti, hogy sikerül elkerülnie a kiadatást.

Zárt láncú televíziós rendszer videofelvétel feltehetőleg a támadókról Forrás: MTI/AP/Habertürk/-------------------

Többször letartóztatták

Csatajevet több csecsennel együtt 2008-ban letartóztatták Svédországban, mert a rendőrök Kalasnyikovokat, robbanószert és lőszereket találtak az autójában. Egy évet töltött svéd börtönben.

2010-ben Ukrajnában vették őrizetbe, mert a mobilján robbantási instrukciókat és robbanásban meghalt emberek fényképeit találták. Oroszország kérte a kiadatását, ezt azonban a strasbourgi emberjogi bíróság megtiltotta Kijevnek.

Az Amnesty International is sürgette Ukrajnát, hogy ne adják ki Csatajevet Oroszországnak, mert ott „tisztességtelen tárgyalás várnak rá, nagy lenne a veszélye annak, hogy megkínoznák, és rosszul bánnának vele”.

A határon is elkapták

Egy évvel később ismét őrizetbe vették, amikor megpróbálta átlépni a török-bolgár határt, de a menekültstátuszának köszönhetően ismét elkerülte a kiadatást – emlékeztetett a Kommerszant.

2012 és 2015 között állítólag Grúziában élt, ahol több terrorista csoporthoz csatlakozott, és emiatt börtönbüntetést is kapott.

2015 februárjában utazott Szíriába, és magas pozíciót harcolt ki az Iszlám Államban. Tavaly októberben felkerült az amerikai igazságügyi minisztérium terroristalistájára is; Washington azzal vádolta, hogy részt vett dzsihádisták toborzásában.