Orosz útlevéllel érkezett mindhárom isztambuli merénylő?

Isztambul, Atatürk repülőtér
Nyomozók egy holttest mellett az isztambuli Atatürk repülőtéren
Vágólapra másolva!
Törökországban hivatalosan is megerősítették, hogy egy orosz, egy üzbég és egy kirgiz állampolgár követte el a merényletet az Atatürk reptéren. Sajtóinformációk szerint orosz útlevéllel érkeztek az országba. 
Vágólapra másolva!

Az isztambuli merényletet egy orosz, egy üzbég és egy kirgiz követte el - erősítette meg a korábbi sajtójelentéseket a török kormány illetékese. További részleteket azonban folyamatban levő nyomozás miatt - írja a Reuters.

Korábban a Dogan török napilap az internetes oldalán arról számolt be, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy orosz állampolgárságú dagesztáni tagja volt az egyik elkövető. A Hürriyet pedig arról írt, hogy egy csecsen, Oszman Vagyinov orosz állampolgár volt az egyik merényéő .

Nyomozók egy holttest mellett az isztambuli Atatürk repülőtéren Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Mindhárman az IÁ "fővárosából", a szíriai Rakkából érkeztek május végén orosz útlevelekkel Törökországba. Isztambulban az európai oldalon fekvő Fatih kerületben béreltek lakást, a szerződést egy évre írták alá. Az ingatlan két ajtaja közül az egyik vasból készült, a helyiségből többször gázszag szivárgott, a terroristák az ablakot sosem nyitották ki, és függönnyel gátolták az utca felőli belátást - mondta az egyik egykori szomszéd.

Az orosz útlevél figyelemre méltó részlet annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonos megbeszélése során a terrorellenes harcban folytatott nemzetközi együttműködés fokozásának szükségességét hangsúlyozta.

Házkutatások, őrizetbe vételek Isztambulban

A terrorcselekménnyel kapcsolatban a rendőrség Isztambul 16 pontján tartott házkutatásokat. 13 embert őrizetbe vettek, köztük három közép-ázsiai országokból származó személyt.

Az Anadolu állami hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a török biztonsági erők múlt szombaton, napokkal az isztambuli reptéri merénylet előtt lelőtték az IÁ két szíriai tagját, amikor azok a határon megpróbáltak illegálisan belépni Törökországba. A titkosszolgálat beszámolója alapján az egyik terrorista öngyilkos merényletre készült vagy Ankara vagy Adana városában.

A török médiában megelégedéssel fogadták, hogy a világ több városában a látványosságok a török nemzeti zászlót idéző megvilágítást kaptak az áldozatok emlékére. A többi között New Yorkban az Empire State Building, Párizsban az Eiffel-torony, Berlinben a Brandenburgi kapu, Mostarban az Öreg híd öltözött piros-fehérbe a Törökországgal való szolidaritás jegyében.