A németek szerint a briteknek nincs visszaút

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás
A monitor displays news at the Euronext Stock Exchange in Amsterdam, on June 24, 2016 after the result of Britain's in-out referendum on EU membership, as Britain voted to leave the European Union. Disbelief and shock hit financial trading rooms on June 24 as Britain voted to leave the European Union in a decision that sparked upheaval across international markets. The pound collapsed to a 31-year low and there was pandemonium on currency, equity and oil markets fuelling a wave of global uncertainty. / AFP PHOTO / ANP / Koen van Weel / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
"A szövetségi kormány nem akar függő játszmát" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Steffen Seibert német kormányszóvivő, hozzátéve, hogy ez Európában senkinek nem állhat érdekében. 
Vágólapra másolva!

A britek múlt héten az unió elhagyására, a Brexitre szavaztak, és a közösségnek most ezzel a döntéssel kell foglalkoznia. A kormányszóvivő ezzel gyakorlatilag kizárta annak lehetőségét, hogy ez a döntés visszafordítható lenne.

Sok brit visszacsinálná Forrás: AFP/Koen Van Weel

A szóvivő szerint az unióban maradó 27 tagországnak közös és egységes álláspontot kell képviselni a Brexittel kapcsolatban, hogy ne erősödhessenek meg a közösséget széthúzó erők. Seibert szerint a kilépési folyamatnak nyugodtan és megfontoltan kell lejátszódnia, de azt nem szabad a végtelenségig húzni.

A német kormányszóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy ez a procedúra csak akkor kezdődik meg, ha az Egyesült Királyság aktiválja a Lisszaboni Szerződésnek a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét, és bejelenti távozási szándékát. Seibert elutasította annak lehetőségét, hogy a lépést megelőzően informális tárgyalások legyenek Nagy-Britanniával. Hozzátette: Berlin ugyanakkor megérti, hogy Londonnak még bizonyos idő kell ahhoz, hogy hivatalosan is kommunikálja Brüsszel felé távozási szándékát.

Merkel: meg kell akadályozni, hogy mások is a brit példát kövessék

Angela Merkel német kancellár az általa vezetett CDU szövetségi elnökségének egyik telefonkonferenciáján elmondta: a nemzetközi pénzpiacok attól tartanak, hogy az unió a britek döntése nyomán többé nem kormányozható. A kancellár szükségesnek nevezte annak megakadályozását, hogy más országok is a brit példát kövessék. Merkel szerint szembe kell szállni az uniót széthúzó erőkkel.

Szólt arról is, hogy most nem alkalmas az idő az eurozóna tagországai közötti kapcsolat gyors mélyítésére, ehelyett az uniónak a közvéleményt érintő problémákra, így

a közösség határainak biztosítására, a munkahelyteremtésre és a belső biztonság javítására kell összpontosítania.

Renzi gyors cselekvést sürget

Matteo Renzi olasz kormányfő szerint Brüsszelnek gyorsan kell cselekednie a Brexit miatt, mert a helyzet súlyos, s ez az emberekben nem is tudatosult eléggé. A balközép politikus az olasz szenátusnak hangsúlyozta: arra van a legkevésbé szüksége Európának, hogy egy éves vita kezdődjön a Brexittel kapcsolatos eljárási folyamatról. Renzi - aki a nap folyamán Merkellel és Francois Hollande francia elnökkel találkozik - szerint nincs veszítenivaló idő, és Európának cselekednie kell.

Nagy-Britanniában június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos adatok szerint a referendumon voksukat leadott brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra. David Cameron brit miniszterelnök már a népszavazást követő napon bejelentette, hogy októberig leköszön kormányfői hivataláról, és a kilépési tárgyalások levezénylését utódjára hagyja.