Írnia sem kell David Cameronnak

brexit, Brit EU-népszavazás  Anglia, EU, kilépés, brit EU-tagságról tartott népszavazás, CAMERON, David ARCKIFEJEZÉS becsukja a szemét behunyja a szemét grimaszol Közéleti személyiség foglalkozása miniszterelnök politikus SZEMÉLY
London, 2016. június 21. David Cameron brit kormányfő felhívást intéz a brit választókhoz a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2016. június 21-én, két nappal azelőtt, hogy Nagy-Britanniában népszavazást tartanak az EU-tagságról. Cameron Nagy-Britannia Európai Unióban maradását szorgalmazza. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vágólapra másolva!
Nem szükséges, hogy Nagy-Britannia formális levélben jelezze az Európai Uniónak a kilépési szándékát, elég, ha ezt David Cameron kormányfő hivatalosan is bejelenti a keddi csúcstalálkozón – közölte egy brüsszeli szóvivő. 
Vágólapra másolva!

Cameron a csúcson rendezendő vacsorán tájékoztatja a többi tagállam vezetőjét a csütörtöki népszavazásról – emlékeztetett a Reuters. A brit hírügynökségnek az Európai Tanács egyik név nélkül nyilatkozó szóvivője és egy másik EU-illetékes is azt mondta, hogy a kilépési folyamat megindításához nincs szükség írásbeli brit beadványra.

Nem így képzelte Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Brüsszelt frusztrálta a brexit, és minél hamarabb meg akar szabadulni a britektől. A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung úgy tudja, hogy az EU vezetői és az alapító országok külügyminiszterei után az Európai Parlament is arra kívánja felszólítani Nagy-Britanniát, hogy a lehető leggyorsabban indítsa el a folyamatot.

Dominóhatástól félnek

Erre azért van szükség, hogy elejét vegyék a hosszan tartó bizonytalanságnak, és megőrizzék az EU integritását. Sokan ugyanis dominóhatástól tartanak – emlékeztetett a brit hírügynökség.

Nagy-Britanniában egyre többen írják alá a petíciót egy újabb népszavazás megrendezése érdekében, a Reuters ezért megkérdezte a név nélkül nyilatkozó EU-illetékest, visszakozhat-e London, miután megindult a kilépési eljárás.

Egyre többen csinálnák vissza az egészet Forrás: AFP/Rob Stothard

Ilyen lehetőség nem szerepel a lisszaboni szerződésben – hangzott a válasz. „Ha egyszer belevágtak, nem szívhatják vissza” – fogalmazott.

Ha egyébként egy állam – jelesül Nagy-Britannia – a megszabott idő alatt nem tud megegyezni a többiekkel mindenben a kilépést illetően, akkor két év múlva egyszerűen megszűnnek vonatkozni rá az uniós szabályok.