Bregret: reggelre a valóság berúgta az ajtót

brexit csalódott
A demonstrator draped in an EU flag sits on floor during a protest against the outcome of the UK's June 23 referendum on the European Union (EU), in central London on June 25, 2016. The result of Britain's June 23 referendum vote to leave the European Union (EU) has pitted parents against children, cities against rural areas, north against south and university graduates against those with fewer qualifications. London, Scotland and Northern Ireland voted to remain in the EU but Wales and large swathes of England, particularly former industrial hubs in the north with many disaffected workers, backed a Brexit. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Csalódott, szomorú, elkeseredett, dühös a brexitszavazók egy része. Úgy érzik, becsapták őket a kilépéspárti politikusok. Valaki egyenesen úgy fogalmazott, ellopták a szavazatát. Sokan meggondolták magukat másnapra, és már maradnának az EU-ban.
Vágólapra másolva!

A Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló kérdésre a választásra jogosultak 72 százaléka válaszolt a csütörtökre kiírt népszavazáson. Míg a brexit, vagyis a kilépés mellett 51,9 százalékuk tette le a voksát, ami 17 410 742 szavazatot jelent, az EU-tagságra 16 141 241-en szavaztak, ami a résztvevők 48,1 százaléka.

Ezzel eldőlt: Nagy-Britannia önállóan folytatja tovább.

Feltámadt a bregret

Többen bánják már, hogy a kilépésre szavaztak Forrás: AFP/Justin Tallis

A szorongás keltette életre a bregretet (a regret szó megbánást jelent) a szavazás másnapján, miután kiderült, hogy a font értéke lezuhant, az angol tőzsde pedig azonnal beszakadt amiatt, hogy a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból. Péntekre az is kiderült, nem tudni, mi lesz az angol egészségbiztosítással, pedig Nigel Farage kilépéspárti brit politikus óriásposztereken is megígérte, lesz pénz erre.

A bennmaradáspárti szavazók felháborodtak, amikor meghallották, hogy a brexitpártiak egy része meggondolta magát, és ha tehetné, már maradna. Erről írt az Independent. Egy diák, Mandy Suthi, aki maga is a brexitre szavazott, az ITV Newsnak azt mondta, ha kapna egy második esélyt, a bennmaradás mellé tenné az ikszet. Azt is bevallotta, hogy a szülei és a testvérei is sajnálják már, hogy így döntöttek.

- magyarázta Mandy, aki nem leplezte csalódottságát és azt sem, hogy szeretne újra szavazni a kérdésről.

Khembe Gibbons suffolki úszómester is arról beszélt, hogy megbánta a döntését azok után, hogy Farage bejelentette, nem tudja garantálni az egészségbiztosítás finanszírozását.

Csalódottak a britek Forrás: AFP/Rob Stothard

Egy másik brexitszavazó arról beszélt, ha tudott volna róla, hogy a kilépésnek milyen rövid távú következményei lesznek a brit gazdaságra nézve, biztosan nem így szavaz. Bevallotta, hogy nagyon dühös lett, amikor a miniszterelnök lemondott.

Politikusok megmondták

Egyébként több EU-párti politikus, például a munkáspárti Diane Abbott vagy a zöldek képviselője, Caroline Lucas is arról beszélt, hogy péntekre a kilépésre szavazók meg fogják bánni a döntésüket. Azzal érveltek, hogy az euroszkepticizmus az olyan mélyen gyökerező problémák, mint az illegális bevándorlás vagy az egészségbiztosítás egyfajta helyettesítő megoldása lett.

Tony Blair, egykori miniszterelnök pedig úgy fogalmazott, a "Maradjunk az EU-ban kampány" egyszerűen nem tudta megértetni az emberekkel, hogy ez a szavazás nem arról szólt, maradjon-e, vagy menjen a kormány.

Vége az uniós támogatásnak

Érdekes, hogy Cornwallban is a brexitpártiak voltak többségben a szavazás napján, pedig ez a megye egyértelműen élvezte az Európai Uniós tagság előnyeit. Európai támogatásból fejlesztették a helyi infrastruktúrát, az egyetemeket és a szélessávú internet kiépítését is.

A Financial Times azt írta, 2007-től 2013-ig 654 millió eurót kaptak. A 2014-2020-as konvergenciaalapból pedig 592 millió eurót különítettek el Cornwallnak. A kilépéssel ez a támogatás is veszélybe került. A kilépéspárti vezetők korábban megígérték, hogy biztosítják a töretlen fejlődést itt, de John Pollard, a helyi tanács elnöke nem optimista. Aggódik amiatt, hogy folytathatják-e, amit elkezdtek.

Lehet második népszavazás

Az Independent szerint a szoros népszavazási végeredmény, valamint az EU-párti szavazók egyre növekvő dühe és a bregretjelenség feltámadása együtt indította el a második népszavazás kiírásának folyamatát és a petíciót, amit több mint kétmillióan írtak alá.

Kilépni vagy maradni: eldőlt a kérdés? Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Eszerint a brexitszavazást addig kellene ismételni, amíg legalább 60 százalékkal nyer valamelyik oldal, legalább 75 százalékos részvétel mellett. Ha százezernél többen írnak alá egy petíciót, Nagy-Britanniában a parlamentnek kötelező döntenie arról, vitára bocsátja-e az abban megfogalmazott kérdést.

A kilépéssel nemcsak a brit gazdaság került veszélybe és az Európai Unió, amely könnyen azzal szembesülhet, hogy kilépési hullámot generál a britek döntése, hanem Nagy-Britannia egysége is. A brexit máris felvetette egy második skót függetlenségi népszavazás kérdését. Ugyanakkor ha a skótok elszakadnak az angoloktól, még dönthetnek úgy, hogy maradnak az Európai Unió tagjai.