Magyarok buszbalesete: milliós kártérítésre számíthatnak az áldozatok

hurgada buszbaleset
Hurghada, 2011. november 7. A magyar turistákat szállító autóbusz, amely eddig ismeretlen okból felborult Egyiptomban, a vörös-tengeri üdülőhely, Hurghada közelében 2011. november 6-án este. A balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en megsérültek. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Felelős az utazási iroda az egyiptomi buszbalesetért. Ezt mondta ki a Kúria a hurghadai tragédia két peréből az egyikben. Az áldozatok öt éve küzdenek azért, hogy a hibázó sofőr után a Best Reisent is felelősségre vonják a tragédiában, amelyben tizenegyen meghaltak, huszonkilencen pedig megsérültek, kilencen nagyon súlyosan. A másik ügyet újratárgyalják.
Vágólapra másolva!

A szokásosnál nagyobb médiaérdeklődés közepette hirdette ki az ítéletet a Kúria a Best Reisen perekben. Az egyiket Laczkovics Gergely indította az utazási iroda ellen. A férfi nagyon súlyosan megsérült Egyiptomban azon a nyaraláson, amelyet a Best Reisen szervezett. Az egyik karját és az egyik fülét vesztette el, és több arcműtéten is átesett, amitől örökre megváltozott az élete.

A magyar turistákat autóbusza, amely felborult Hurghada közelében 2011. november 6-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

A baleset 2011. november 6-án 18 óra után történt. Három, turistákkal teli busz indult a hurghadai üdülőövezetből a repülőtérre, amikor az első busz, amelyen 39 magyar turista ült, körülbelül 90 km/h-s sebességgel megpróbált bevenni egy éles kanyart, a padkának csapódott, amitől a bal oldalára dőlt.

Tíz métert csúszott a földön, mielőtt megállt.

Sokan nem élték túl. Egy férfi az édesanyját és a feleségét látta meghalni maga mellett, mások olyan súlyosan megsérültek, hogy elvesztették az eszméletüket.

Laczkovics Gergely is elájult. Két hete az Origónak azt mondta, szeretné már lezárni az ügyet, de akkor nem született ítélet.

A mérnökként dolgozó férfinek a bal karja sérült meg annyira, hogy amputálni kellett, ráadásul kapott egy komoly sebfertőzést is. A feje is súlyosan sérült. Az arca jobb oldala gyakorlatilag eltűnt egy nagy részen, amit különböző bőrpótlásokkal egészítettek ki. Emellett több csontja is eltört.

Egy évig tartott a kórházi kezelése és a rehabilitáció.

A tragédia jelentősen megváltoztatta a mindennapjait. Ma már újra az építőiparban dolgozik, ott, ahol az egyiptomi út előtt, de nem képes arra, amire korábban. Azt mondja, bizonytalanabb lett a mozgása, hiszen egészen más egy karral élni. Így az állapota folyamatos odafigyelést igényel.

a busz belülről a baleset után Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfin kívül volt olyan kisfiú, aki az édesanyját és nagymamáját is látta meghalni, és maga is nagyon súlyosan megsérült. Az ő és társai ügyében a Kúria megállapította, hogy

az áldozatok jogosultak a kártérítésre.

Az ügyvédjei örülnek az ítéletnek, és annak ellenére, hogy a magyar jog nem ezeken alapul, precedensnek nevezték az ítéletet.

Az ítélethirdetés a Kúrián Fotó: Mudra László - Origo

Laczkovics Gergelynek korábban, két évvel a tragédia után anyagi kártérítést ítéletek meg, amit a nyaralásukat szervező vállalkozás különböző, egyiptomi partnercégeinek biztosítóitól meg is kapott, de az utazási iroda semmit sem fizetett. Ráadásul

a cég csődöt jelentett.

Az egyiptomi bíróságon tartott első tárgyalás megállapította a buszsofőr felelősségét, a Best Reisennel kapcsolatban azonban mostanáig nem született döntés. Gergely ügyében most úgy határozott a Kúria, hogy meg kell ismételni az eljárást, vagyis azt egyelőre nem mondták ki, hogy ő is jogosult a kártérítésre, de örül az ítéletnek.

.A sérültek képviselője, Ikanov Gábor Fotó: Mudra László - Origo

A magyar turisták ügyvédei azt mondták, nagyon örülnek mindkét határozatnak, mert az ítélet elégtételt szolgáltathat az áldozatoknak amiatt, hogy ilyen súlyosan megsérültek. Azt pedig külön kiemelték, hogy az a fajta elképzelés tehát, hogy nem terhelné felelősség az utazási irodákat a balesetekben, nem állja meg a helyét.

A kilenc súlyosan sérült áldozat ezután a Best Reisentől is számíthat kártérítésre. A Kúria mostani döntése nem konkrét kártérítési összegekről szól, hanem lényegében a követelések jogalapját teremtette meg. Ha a bíróság úgy rendelkezik, az áldozatok akár havonta több millió forintot is kaphatnak.