Erdogan nem érti, mit vár tőle Moszkva

Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török elnök nem érti, milyen első lépést vár Moszkva annak érdekében, hogy normalizálják a kapcsolatokat Törökország és Oroszország között.
Vágólapra másolva!

Nehezemre esik megérteni, milyen első lépést vár tőlünk Moszkva. A mi országunk nem ül a vádlottak padján. Mi nem akartuk elrontani a kapcsolatainkat Oroszországgal. Mi fejleszteni akarjuk a kapcsolatainkat - fogalmazott Erdogan.

A török elnök megjegyezte, hogy feltétlenül normalizálni akarja Ankara viszonyát Moszkvával, de nem érti hogyan volt képes Vlagyimir Putyin orosz elnök feláldozni a kiváló török-orosz kapcsolatokat

"egy pilótahiba" miatt.

Erdogan ezzel a Szíriában bevetést végrehajtó orosz vadászgépre utalt, amely Ankara álláspontja szerint többszöri figyelmeztetés ellenére is belépett a török légtérbe, s ezért lelőtték. A tavaly novemberi eset miatt a két ország közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok jelentősen megromlottak.

A török elnök emellett annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben a két ország közötti kérdések rendeződnek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Forrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin

Putyin már korábban leszögezte, Törökországnak bocsánatot kell kérnie a lelőtt harci repülőgépért.
Ankara és Moszkva Szíria kérdésében is megosztott. Törökország szerint Bassár el-Aszad szíriai elnöknek távoznia kell a hatalomból, viszont terroristának tekinti a rezsim és az iszlamisták ellen harcoló kurd fegyvereseket. Oroszország ezzel szemben Aszad elnök szövetségese, de úgy véli, hogy a kurdokat is be kell vonni a rendezésbe.

Erdogan hétfőn azzal vádolta meg Oroszországot, hogy légvédelmi fegyvereket és rakétákat szállít a Kurdisztáni Munkáspárt nevű szakadár terrorszervezetnek Szírián és Irakon keresztül.

Moszkva leggyakrabban azzal vádolja Ankarát, hogy az általa terrorszervezetnek minősített szíriai felkelőket fegyverekkel és utánpótlással látja el, valamint az említett fegyveres csoportok szabadon mozognak a szír-török határon.