Sztrájkolnak a barcelonai metrósok

Horizontal panoramic Visitors arrive at the Fira subway station, close to the Mobile World Congress in Barcelona on February 22, 2016, on the first day of the world's biggest mobile fair that runs to February 25.

Metro workers in Barcelona went on strike
Korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Négynapos részleges sztrájkot kezdtek a metrósok Barcelonában hétfőn, béremelést és a határozott idejű munkaszerződések arányának növelését követelve a városi közlekedési vállalattól, amely már kilenc hónapja nem jut megegyezésre a dolgozókat képviselő szakszervezetekkel.
Vágólapra másolva!

A részleges sztrájk első szakasza reggel 7 és 9 óra között zajlott, hatalmas tömeget okozva a metróban. Rengetegen voltak a peronokon és a kocsik is zsúfolásig megteltek, voltak olyan megállók, ahol a várakozók nem is fértek fel az érkező szerelvényekre. A turisták számára legfontosabb megállóknál, például a belvárosi Sagrada Família metrómegállónál, a balesetek elkerülése érdekében szabályozták, hogy mennyi utas lehet a peronon, sokan ezért a metró helyett inkább más közlekedési megoldást kerestek. Az utasokat a kijelzők feliratai és a hangosbemondók már napok óta figyelmeztetik a sztrájkra, és várható következményeire.

Korábbi felvétel Forrás: AFP/Lluis Gene

A reggeli munkabeszüntetés idején 40 százalékos szolgáltatást nyújtott a metró, ami a belvárosi, frekventált vonalakon 8-10 perces várakozási időt jelentett. A tiltakozó akció folytatódik délután 16 és 18 óra között, szintén 40 százalékos szolgáltatással, illetve este 20.30 és 22.30 között, ekkor már csak 20 százalékos szolgáltatással. A várakozási idő vonalaktól függően elérheti a fél-háromnegyed órát is.

Épp egy zenei fesztivál kezdődik

A szakszervezetek az elmúlt kilenc hónapban több alkalommal is sztrájkot hirdettek a követeléseik nyomatékosítására. Február végén a Mobil Világkongresszus (MWC) idején tartottak munkabeszüntetést, emiatt valóságos közlekedési káosz alakult ki a közúti közlekedésben. A most meghirdetett metrósztrájk harmadik napján kezdődik a Primavera Sound zenei fesztivál Barcelonában.