Olaszország saját területén osztja szét a migránsokat

Italy: At least 890 migrants and refugees arrive in Palermo SQUARE FORMAT
Tengerből kimentett migránsok egy palermói gyűjtőtáborban
Vágólapra másolva!
Az olasz belügyminisztérium új rendelkezést léptetett életbe, amely szerint minden megyének hetven embert kell befogadnia az újból felerősödött bevándorlási hullám miatt.
Vágólapra másolva!

Ez az első alkalom, hogy Olaszországban nem csak a tartományok és városok, hanem a megyei prefektúrák és közigazgatások is utasítást kaptak a bevándorlók befogadására - írta a Corriere della Sera című napilap. Nyolcvan megyéről van szó, mindegyiknek hetven embert kell elszállásolnia. Az Il Messaggero című római napilap értesülései szerint 5600 embert kell azonnal elhelyezni, akik számára már nincsen hely a befogadóállomásokon.

Többségük afrikai

Azokról a migránsokról van szó, akiket a dél-olaszországi regisztrációs központokban (hot spot) azonosítottak, és menekültkérelmet nyújtottak be. Jelentős többségük afrikai. A belügyminisztérium tervezete szerint szükség esetén nem csak az üresen álló kaszárnyákat, iskolákat, hanem a szervezett bűnözéstől lefoglalt ingatlanokat is rendelkezésre bocsáthatnák a menekült családok, gyermekek és nők elszállásolására.

Tengerből kimentett migránsok egy palermói gyűjtőtáborban Forrás: AFP/Citizenside/Nicola Di Giorgio

13 ezren érkeztek egy hét alatt

Az intézkedést az utóbbi egy hétben felerősödött migráció tette szükségessé: egy hét alatt több mint 13 ezer ember érkezett a dél-olaszországi partokra, akiket az olasz parti őrség és más nemzetiségű hajók mentettek ki az Észak-Afrika és Itália közötti tengerszakaszon. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNCHR) adatai szerint a múlt héten három hajószerencsétlenség történt, és hétszázan vesztek vízbe, a partra érkezettek szerint negyven kisgyerek halt meg a tengeren. Olaszországba az év eleje óta 42 ezren érkeztek, számuk egyelőre alig félszázzal több, mint amennyi a tavalyi év azonos időszakában volt. 2015-ben azonban - amikor az év egészében 150 ezren érkeztek - az azóta lezárt balkáni útvonal még enyhítette az Olaszországra nehezedő migrációs nyomást.

Telített a rendszer

"A nyár elején járunk, és az olaszországi befogadási rendszer már teljesen telített, az összeomlás szélén áll" - írta a Corriere della Sera. A napilap úgy tudja, hogy az ismét felerősödött migrációs hullám feszültséget okozott a belügyi tárca és a titkosszolgálatok között, mivel az utóbbiak elfelejtették jelezni, hogy Líbiából és Egyiptom partjairól is tömegesen indulnak a migránscsoportok. Giovanni Pinto, az olasz határőrség központi igazgatója nyilatkozata szerint

800 ezren készek az indulásra

az észak-afrikai partokról.

Emberkereskedőket fogtak

Az olasz rendőrség őrizetbe vett két szenegáli férfit, akikről a velük érkezett migránsok azt vallották, hogy emberkereskedők. Az Olaszországba érkezettek elmondták, hogy először Tripoli mellett egy táborban tartották őket, majd a tengerparti Sabrathából keltek útra. Sok nő terhesen érkezik meg az olasz partokra. Egy fiatalkorú állapotos lány nemrégiben elmondta, hogy a líbiai táborokban megerőszakolták.

Csak a menekültek maradhatnak

Az északnyugat-olaszországi Ventimiglia tengerpartján lesátorozott 150 afrikai migránst hétfőn a helyi püspök fogadta be a város egyik templomépületének termeiben. Olasz sajtóértesülések szerint Lombardia tartományban, ahol 14 ezer migráns tartózkodik a befogadóállomásokon és más szálláshelyeken, a helyi prefektus arra adott utasítást, hogy kizárólag a nemzetközi menekülteknek számító szíriaiak és eritreaiak maradhatnak, a többieknek, akik egyéves olasz humanitárius tartózkodási engedélyt kaptak, el kell hagyniuk a táborokat.