Hadjáratot indítottak a dzsihadisták ellen Moszul közelében

A moszuli gát 2007-ben, amerikai légicsapás Irakban
A picture taken on August 17, 2014 near the northern Iraqi city of Mosul shows smoke billowing after an US air strike near the Mosul dam, Iraq's largest, on the Tigris river. Iraqi Kurdish peshmerga forces backed by US air strikes retook the dam, situated about 50 kilometres (30 miles) north of Mosul, after jihadist militants seized it the previous week, officials said. AFP PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Az iraki kurd fegyveres erők hadjáratot indítottak vasárnap az Iszlám Állam ellen a terrorszervezet fellegvárának számító Moszul keleti szomszédságában.
Vágólapra másolva!

"A Washington vezette pesmerga erők a nemzetközi koalíció repülőgépeinek támogatásával szárazföldi offenzívát kezdtek, hogy a Moszultól 30 kilométerre, keletre található al-hazíri régió falvait visszaszerezzék a dzsihadistáktól" - közölte a kurdisztáni autonóm régió biztonsági tanácsa.

A fellegváruk felé haladnak

A tájékoztatás szerint az Iszlám Állam ezeket a településeket arra használja, hogy támadásokat indítson elsősorban a kurdisztáni főváros, Erbíl ellen.
A helyi idő szerint hajnalban indult akció annak a támadássorozatnak a része, amelynek

célja az Iszlám Államra nehezedő nyomás növelése Moszulban

és térségében az észak-iraki város lehetséges ostroma előtt.

A kurdokra alapoznak

A hadműveletben mintegy 5500 kurd harcos vesz részt, és már néhány települést sikerült is a délelőtt folyamán visszafoglalni.

Az összecsapásokban legalább 17 dzsihadista vesztette életét.

A kurd erők kulcsszerepet játszanak az Irakban 2014-ben nagy területeket uralma alá hajtó Iszlám Állam elleni küzdelemben.

Fallúdzsában a végső ostromra készülnek Forrás: MTI/EPA/Navrasz Amer

Végső ostromra készülnek

Az iraki kormányerők eközben a dzsihadisták második számú iraki fellegvárának számító, a fővárostól, Bagdadtól 50 kilométerrel keletre található

Fallúdzsa végső ostromára készülnek.

Egy katonai tisztségviselő vasárnap közölte, hogy az iraki különleges erők felsorakoztak Fallúdzsa körül. A forrás nem beszélt a katonák pontos számáról és a végső ostrom időzítéséről sem. Annyit mondott, hogy a város körüli terület 80 százalékát már visszaszerezte a hadsereg, amely félkatonai szervezetek és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával egy hete indított hadjáratot a város felszabadítására.

Mindeközben a szélsőségesek vasárnap támadást intéztek a Bagdadtól 140 kilométerrel nyugatra lévő Hit városa ellen, amelyet a múlt hónapban foglaltak vissza az Iszlám Államtól a kormányerők. A hadsereg közölte, hogy a dzsihadisták három kerületbe is behatoltak, és heves harcot vívnak az iraki erőkkel.