Szabadon engedték az elrabolt újságírókat Kolumbiában

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték Kolumbiában a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg által elrabolt három újságírót.
Vágólapra másolva!

Az 59 éves Salud Hernández spanyol újságírónő, aki az El Mundo című spanyol lap tudósítója és a helyi El Tiempo nevű lap rovatvezetője, a Caracol televíziócsatornának telefonon elmondta, hogy jól van, és megköszönte a katolikus egyháznak és a kollégáinak a segítséget.

Nem sokkal később az RCN médiacsoport közölte, a televízió riporterét, Diego D'Pablost és operatőrét, Carlos Melót is elengedte az ELN, amelyet az 1959-es kubai forradalom hatására alapítottak radikális katolikus papok, a mozgalomnak jelenleg nagyjából kétezer harcosa van. A marxista-leninista szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorcsoportnak tartja.

Az ELN Kolumbia második legnagyobb gerillaszervezete. A legnagyobb gerillacsoport a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC). Velük a kolumbiai kormány 2012-ben a kubai fővárosban, Havannában hivatalos béketárgyalásokat kezdett, de ezeken egyelőre nem született végleges megállapodás.

Néhány hónappal ezelőtt a kormányzat az ELN-nel is megállapodott arról, hogy béketárgyalásokat folytatnak, de ezek előfeltételéül szabta a gerillák túszainak elengedését.