Megijedt a Pentagon Ankara dühétől

Horizontal
Armed men in uniform identified by Syrian Democratic forces as US special operations forces ride in the back of a pickup truck in the village of Fatisah in the northern Syrian province of Raqa on May 25, 2016. US-backed Syrian fighters and Iraqi forces pressed twin assaults against the Islamic State group, in two of the most important ground offensives yet against the jihadists. The Syrian Democratic Forces (SDF), formed in October 2015, announced on May 24 its push for IS territory north of Raqa city, which is around 90 kilometres (55 miles) south of the Syrian-Turkish border and home to an estimated 300,000 people. The SDF is dominated by the Kurdish People's Protection Units (YPG) -- largely considered the most effective independent anti-IS force on the ground in Syria -- but it also includes Arab Muslim and Christian fighters. / AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN
Vágólapra másolva!
El kell távolítaniuk az amerikai különleges egységek tagjainak a kurd jelvényt az egyenruhájukról, miután a török külügyminiszter elfogadhatatlannak minősítette az eljárást.
Vágólapra másolva!

Elfogadhatatlan, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben elkötelezett, Törökországgal szövetséges Egyesült Államok katonái a szíriai kurdok fegyveres erejének számító Népvédelmi Egységek (YPG) jelvényét tűzik egyenruhájukra az iraki Rakkánál zajló felszabadító hadművelet során - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Antalyában egy sajtótájékoztatón.

A Pentagon nagyon gyorsan reagált Ankara felháborodására: a különleges egységek parancsba kapták, hogy távolítsák el a jelvényeket, amelyek használata amerikai katonai illetékesek értékelése szerint „nem volt engedélyezett”, illetve „helyénvaló” – jelentette az ABC News.

Ez a kép borította ki a törököket Forrás: AFP/Delil Souleiman

A Hürriyet című török napilap csütörtökön hozta nyilvánosságra a felháborodást keltő felvételeket, amelyeken a Szíriai Demokratikus Erők nevű szervezet kurd és arab csapatai mellett tanácsadóként dolgozó amerikai kommandósok egyenruháján látható az YPG jelvénye.

Steve Warren ezredes, a Bagdadban állomásozó amerikai erők szóvivője arról nem tud, hogy büntetést kapnak-e a jelvényt viselő katonák. „A lényeg, hogy megoldottuk a helyzetet, és tudattuk a szövetségeseinkkel, hogy a katonák helytelenül és parancs nélkül cselekedtek” – jelentette ki.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a különleges egységek tagjainál régi szokás a helyi szövetséges csapatok jelvényének viselése; így volt Irakban, Afganisztánban és a világ sok más táján is. Ez egyik jele a bajtársi összetartozásnak – magyarázta Warren.

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője is úgy hangsúlyozta, hogy az amerikai katonák saját védelmük érdekében több helyen használják regionális erők megkülönböztető jelvényeit.