Lesz olimpia Rióban, de Zika-vírus is

Aedes Aegypti
(FILES) This file photo taken on February 7, 2016 shows The Aedes Aegypti mosquito larvae photographed at a laboratory of the Ministry of Health of El Salvador in San Salvador. US health authorities are investigating 14 new cases of Zika virus that may have been transmitted sexually, suggesting a larger role than previously considered for the spread of the mosquito-borne virus.Several of the cases involve pregnant women, the US Centers for Disease Control and Prevention warned February 23, 2016. / AFP / MARVIN RECINOS
Vágólapra másolva!
Hiába kérte 150 orvos és kutató nyílt levélben a riói olimpia elhalasztását vagy annak áthelyezését a Zika-láz miatt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint erre semmi szükség. Az ötkarikás játékokat a tervezett menetrend szerint megtartják. A Zika-vírus tehető felelőssé az újszülöttek kóros kisfejűségéért. Felnőtteknél néhány esetben idegrendszeri megbetegedést okozhat. Még rosszabb hír azonban, hogy a betegség szexuális úton is terjedhet.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elutasította azt a nyílt levelet, amelyben 150 elismert orvos és kutató szólított fel a nyári ötkarikás játékok helyszínének megváltoztatására, vagy legalábbis az olimpia időpontjának elhalasztására – írja a Guardian.

Terjed így is, úgy is

A WHO azzal indokolta döntését, hogy a 2016-os olimpiai játékok elhalasztása vagy

a helyszín megváltoztatása nem befolyásolná döntően a Zika-vírus terjedését.

A világszervezet mostani állásfoglalásával kissé ellentmond annak, hogy februárban szükségállapotot hirdetett a Zika-vírus miatt. "Idén négymillióra emelkedhet a vírussal fertőzöttek száma csak az amerikai kontinensen" - mondta akkor Margaret Chan, a szervezet főigazgatója.

Kóros kisfejűséget okoz a Zika-vírus Forrás: MTI/EPA/EFE/Percio Campos

Eddig Európában nem szabadult el

Brazíliában aggasztóan magas a Zika-vírussal fertőzöttek száma. Az ötkarikás játékoknak helyszínt adó Rio de Janeiro rendelkezik az egyik legrosszabb mutatóval országos viszonylatban.

Rióban eddig 26 ezer vírusfertőzést regisztráltak.

Rio de Janeiro a negyedik legfertőzöttebb állam Brazíliában, minden 100 ezer lakosra 157 megbetegedés esik. Ide várnak közel félmillió turistát.

A nyílt levélben állást foglaló szakértők figyelmeztetnek, hogy a világ minden tájáról érkező szurkolók esetleges megfertőződése a vírus robbanásszerű terjedéséhez vezethet. Ha ez bekövetkezik, akkor a Zika-fertőzés világméretű járvánnyá nőheti ki magát.

69 nap van hátra az ötkarikás játékok kezdetéig Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Nem kell aggodalmaskodni

A brazil kormány váltig állítja, hogy kézben tartják a helyzetet. Tény, hogy Brazília történelmének legnagyobb katonai mozgósítását hajtotta végre. A brazil katonaság, haditengerészet és légierő 220 ezres személyzetét hívták be, hogy részt vegyenek a Zika-vírus elleni küzdelemben. A brazil közszférából 315 ezer alkalmazott próbálja megfékezni a vírus terjedését a térségben.

A hatalmas készülődés ellenére a számok nem nagyon igazolják az erőfeszítéseket. "Eddig több ezer újszülött jött világra mikrokefáliával, vagyis kóros kisfejűséggel, és még több ezer megbetegedett gyermek születése várható" - mondta Amir Attaran. Az ottawai egyetem professzora hozzátette:

A fertőzött nők terhességmegszakítást kérhetnek Forrás: AFP/Schneyder Mendoza

Mintha eltörnék a csontjait

Azt eddig is tudtuk, hogy a vírusfertőzés különösen veszélyes a kismamákra, hiszen a magzatnál kóros kisfejűséget okoz. Csak Brazíliában négyezer ilyen agykárosodott babáról tudunk.

A baj sokkal nagyobb azonban, mint azt gondoltuk. A dél-amerikai országban robbanásszerűen megugrott például a dengue-vírussal fertőzöttek aránya idén januárban. 2016 januárjában 74 ezer új esetet regisztráltak Brazíliában, ami 50 százalékos növekedés 2015 azonos időszakához képest – írja a Medical News Today májusi számában.

A betegséget ugyanaz a szúnyogfajta terjeszti, mint a Zika-fertőzést.

A dengue-lázat más néven csonttörő láznak is nevezik, mert olyan erős fájdalmat okoz, mintha eltörnének a beteg csontjai. A tünetek között szerepel láz, fejfájás, bőrkiütés, izomfájdalom.

A dengue-lázat ugyanaz a szúnyogfaj terjeszti, mint a Zika-fertőzést Forrás: AFP/Luis Robayo

Ritkább esetben olyan megbetegedést is okozhat a Zika-vírust terjesztő szúnyogfaj, mint a Guillain–Barre-szindróma. A betegség előfordulása nagyon ritka, de akinél kialakul az autoimmun betegség, annál a központi idegrendszer károsodik.

Óvatosan a szexszel

A felnőtt betegek nyolcvan százaléka tünetmentes, húsz százalékuk számol be közel egy hétig tartó lázról, végtagfájdalomról és/vagy kiütésekről.

Ellenszer nincs,

az egyetlen módszer a gyógyulásra a pihenés és sok folyadék. Az orvosi folyóiratnak nyilatkozó Dr. Helen Webberley viszont figyelmeztetett, hogy esély van arra, hogy a Zika-vírus szexuális együttlét során is átadható. A vírust ugyanis felfedezték olyan betegekben, akik nem jártak a fertőzött régiókban. A vírus nyálban, vizeletben és ondóban akár két hétig is elélhet.

Irtják, ahogy tudják Forrás: MTI/EPA/EFE/Sebastiao Moreira

A visszaszámlálás megkezdődött

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) nevű amerikai közegészségügyi intézet a Zika-vírus miatt közel 60, főleg dél-amerikai országra adott ki utazási figyelmeztetést, amelyek között szerepel az ötkarikás játékoknak helyszínt adó Brazília is. Úgy tűnik azonban, hogy

a szakértők figyelmeztetése falra hányt borsó.

Az idő mindeközben sürget, már csak 69 nap van hátra az olimpiai nyitóünnepségig, és a brazil kormány mégsem jelentheti ki, hogy sikerült vírusmentesíteni a térséget.