A Brexit után jöhet a Scoxit

Scotland's First Minister Alex Salmond addresses a press conference for international media in Edinburgh, Scotland, on September 11, 2014, Skócia
Scotland's First Minister Alex Salmond addresses a press conference for international media in Edinburgh, Scotland, on September 11, 2014, ahead of the referendum on Scotland's independence. The eyes of the world are on Scotland's referendum, pro-independence leader Alex Salmond said Thursday as a top bank warned it would re-register in England if the separatists win. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
Skócia két éven belül újabb függetlenségi népszavazást tartana, ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból - mondta csütörtök este Alex Salmond volt skót miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A jelenleg brit parlamenti képviselő Salmond, aki az EU-népszavazás kampányának első televíziós vitaműsorában vett részt, a BBC által politikusok és választók részvételével rendezett glasgow-i vitaesten kijelentette: ha a skót választók többsége a négy hét múlva esedékes EU-referendumon a bennmaradásra voksol, ám ha az Egyesült Királyság többi nemzete a kilépésre szavaz, és "kirángatja Skóciát" az Európai Unióból, az indokolttá tenné egy újabb népszavazás kiírását Skócia függetlenségéről.

Alex Salmond Forrás: AFP/Andy Buchanan

A referendum után lemondott

A Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skóciai kormány Salmond miniszterelnöksége idején, 2014 szeptemberében már rendezett egy népszavazást Skócia függetlenné válásáról, de akkor az elszakadást ellenzők kerültek többségbe. Salmond a referendum után lemondott, és utódja, Nicola Sturgeon jelenlegi skót kormányfő azóta igen óvatos nyilatkozatokat tesz: rendre hangoztatott álláspontja szerint

csak akkor kerülhet napirendre egy újabb népszavazás, ha biztosra vehető, hogy sikerült a skót választók többségét megnyerni a függetlenség ügyének.

Alex Salmond azonban a csütörtök esti vitában ennél jóval határozottabban fogalmazott. Kijelentette: Brexit esetén - vagyis ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból - már a kilépés feltételeiről szóló tárgyalások két évben megszabott időszaka alatt meg kellene rendezni az újabb skóciai függetlenségi népszavazást.

Skócia nem lenne automatikusan EU-tag

Salmond szerint ha Skóciát "akarata ellenére kirángatnák az EU-ból", akkor az újabb függetlenségi referendumon a skótok többsége már megszavazná az elszakadást Nagy-Britanniától. Az EU azonban már az első skóciai függetlenségi népszavazás előtt egyértelművé tette, hogy ebben az esetben sem lenne garantált Skócia felvétele önálló országként az unióba. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke a skót referendum előestéjén a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: Skóciának új csatlakozási kérelmet kellene benyújtania, és ezt az összes többi tagállamnak egyhangúlag jóvá kellene hagynia. Barroso erőteljes kétségeinek adott hangot e jóváhagyás esélyeivel kapcsolatban, kevéssé burkolt utalásokat téve arra, hogy a saját szeparatista mozgalmaikkal küszködő EU-tagállamok nemigen látnának szívesen egy olyan új tagországot, amely egy másik országból vált ki.