Amerikai államtitkár: Dolgozni kell a magyar demokrácián

Sarah Sewall, az Egyesült Államok külügyminisztériumának polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára
US Under Secretary of State for Civilian Security, Democracy and Human Rights, Sarah Sewall delivers an address on 'Democratic values and violent extremism' in New Delhi on January 13, 2016. AFP PHOTO/ Money SHARMA / AFP PHOTO / MONEY SHARMA
Vágólapra másolva!
Bő egy héttel az amerikai nagykövet újabb, a magyarországi korrupcióra vonatkozó megjegyzései után ezúttal egy amerikai államtitkár kritizálta a magyar kormányt. A washingtoni külügy részéről Budapestre látogató Sarah Sewall hibás dolognak tartja a sorosgyörgyözést, és nem tudott egy szóval válaszolni arra, hogy Magyarországon demokrácia van-e, vagy nem.
Vágólapra másolva!

A demokratikus értékeket nemzedékenként kell megújítani, ez nem mindig egyszerű, mert látjuk, hogy a demagógok hogyan hatnak a legbelső félelmeinkre, ez pedig a normák megsértéséhez vezet – erről az Egyesült Államok külügyminisztériumának polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkára beszélt Budapesten.

Sarah Sewall: Nemzedékenként tenni kell a demokráciáért Forrás: AFP/Money Sharma

A MÚOSZ székházban tartott eseményen – ahol mások mellett jelen volt Colleen Bell amerikai nagykövet és Martonyi János, az Orbán-kormány egykori külügyminisztere – Sarah Sewall emlékeztetett: voltak olyan időszakok, amikor a xenofóbia miatt Amerikában bezárultak az ajtók a bevándorlók előtt;

nem büszkék erre, de az ország ezekből megerősödve került ki,

mert szem előtt tartották a fékeket és ellensúlyokat.

Három évtizede Washingtonban

Sarah Sewall 2014 februárja óta dolgozik az Egyesült Államok külügyminisztériumának polgári biztonságért, demokráciáért és emberi jogokért felelős államtitkáraként, a washingtoni politikában viszont már lassan három évtizede jelen van.
A Harvard College-ban és Oxfordban szerzett diplomái után 1987-től 1993-ig dolgozott külpolitikai főtanácsadóként a demokrata George J. Mitchell szenátusi frakcióvezető mellett, a Clinton-kormányzat idején pedig a védelmi minisztérium békefenntartásért és humanitárius segítségnyújtásért felelős helyettes államtitkára volt. Emellett számos védelmi kutatóintézetnek dolgozott, ahol külpolitikai és nemzetbiztonsági témákban publikált. Barack Obama 2008-as kampányában ugyancsak külpolitikai tanácsadó volt, Obama elnökké választása után pedig a külügy, illetve a védelmi és a belbiztonsági tárcák munkáját segítette.

Közös vonások

Ma ugyanakkor déjá vu-nk lehet, mert – folytatta az államtitkár – a terrorizmus miatt, a 2008-as gazdasági válság után, növekvő verseny és a migrációs nyomás közepette az Egyesült Államokban és Magyarországon is

megjelent az idegenellenesség: Amerikában a latinók, itthon pedig a vallási és nemzetiségi kisebbségek ellen.

A hazánkban először felszólaló Sewall szerint ezek ellen az egyéni szabadságjogok garantálásával, a fékek és ellensúlyok működtetésével – például a kormányt elszámoltató szabad sajtóval –, továbbá működő jogállammal lehet tenni.

Megjelent a xenofóbia Forrás: AFP/Money Sharma

Bántja a magyar alkotmánybíróság

Arra is figyelmeztetett, hogy nem csak a média, hanem az igazságszolgáltatás is lehet célpont, majd

példaként említette a magyar alkotmánybíróság tagjainak kiválasztását,

a 2014-es választások előtti szabálymódosítások pedig szerinte ugyancsak a demokráciára jelentettek kihívást. Sarah Sewall azt is mondta, hogy az EU és a NATO ereje nem csak a közös érdekekben, hanem a közös liberális értékekben rejlik.

Lázár következtetése hibás

A rejtett és kevésbé rejtett kritikák után az államtitkár elzárkózott attól, hogy egy szóval válaszoljon arra, „Magyarországon demokrácia van-e, vagy nem”.

Eldöntendő kérdést kapott Forrás: AFP/Money Sharma

Helyette úgy fogalmazott: Magyarország régi és megbízható partnere Amerikának – főleg a NATO-ban –, majd hozzátette, hogy

Magyarország demokrácia marad, de a demokráciát olykor felül kell vizsgálni,

a fékek és ellensúlyok elemeinek fenntartásán pedig folyamatosan dolgozni kell.

Arra, hogy mit gondol Lázár Jánosnak és Orbán Viktornak a menekültáradatot Soros Györggyel és Barack Obamával összemosó elméletére, Sarah Sewall röviden, de határozottan reagált: „Mint az amerikai kormány képviselője, azt mondhatom, hogy ez egy hamis következtetés”.