Halállal büntetik a gyermekek megerőszakolását Indonéziában

nemi erőszak, Indonézia
This picture taken on May 5, 2016 shows an Indonesian policemen bringing a masked underaged suspect in the gang rape and murder of a 14-year old girl for a meeting with Indonesian Minister of Women Empowerment and Children Protection Yohana Yembise in Curup, Bengkulu. Indonesian activists called for the government to urgently strengthen laws against sexual violence after the brutal gang-rape and murder of a 14-year-old girl sparked outrage. / AFP PHOTO / DIVA MARHA
Vágólapra másolva!
Az indonéz elnök jóváhagyta azt a törvény, amelyik jelentősen szigorítja a gyermekeket szexuálisan zaklatók büntetését.
Vágólapra másolva!

Indonéziában az utóbbi időben sok brutális szexuális bűncselekményt követtek el. Hatalmas felháborodást keltett többek között egy 14 éves kislány esete, akit 14 részeg férfi és fiú megerőszakolt és meggyilkolt, amikor hazafelé tartott az iskolából. Összekötözött, meztelen holttestét három nappal később találták meg.

A 14 éves kislány egyik megerőszakolója és gyilkosa a rendőrség kezén Forrás: AFP/Diva Marha

Joko Widodo elnök azzal indokolta a törvény szigorítását, hogy a kormányzat célja a „gyermekekkel szembeni szexuális erőszakválság” megszüntetése.

14 év helyett halál

Indonéziában eddig maximum 14 éves börtönbüntetést kapott az, aki szexuális erőszakot követett el, függetlenül attól, hogy gyermek vagy felnőtt volt-e az áldozat. A gyermekeket megerőszakolók ezután akár halálra is ítélhetik.

Gyertyák a 14 éves áldozat emlékére Forrás: NurPhoto/Agung Kuncahya B./Xinhua/NurPhoto/Agung Kuncahya B.

Emellett bevezetik a vegyi kasztráció büntetését is; ezt Ázsiában először Dél-Koreában vezették be 2011-ben, és csupán egy kevés helyen – többek között Lengyelországban és az Egyesült Államok néhány tagállamában – alkalmazzák, emlékeztetett az AFP hírügynökség.

A törvény azt is lehetővé teszi, hogy a gyermekmolesztálókat elektronikus nyomkövető viselésére követeljék a börtönbüntetésük letöltése után – számolt be a BBC.