Fico: Külföldről pénzelt szervezetekkel harcoltunk

Vágólapra másolva!
Nem az ellenzékkel, hanem gyakran külföldről pénzelt civil szervezetekkel kellett megküzdenünk a legutóbbi szlovákiai választásokon - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök egy interjúban.
Vágólapra másolva!

A márciusi parlamenti választás nem volt szokványos Szlovákiában - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek adott nagyinterjúban.

Fico: Nem a semmiből jöttek

Szerinte a választásokat megelőző kampány hangsúlyos témái voltak egyes pedagógusszervezetek sztrájkba torkolló bérkövetelései, valamint a korrupcióellenes harc élénkítése is, amelyet leginkább civil szervezetek karoltak fel.

- hangsúlyozta az interjúban Robert Fico.

A civil szervezetek által támogatott, a korrupcióellenes harcot zászlajára tűző, Változásért csengetek elnevezésű kezdeményezésre utalva kifejtette: elképzelhetetlennek tartja, hogy létrejöjjön egy kezdeményezés, amelyhez később egy nagykövet is büszkén csatlakozik és támogatja azt.

"A választások előtti légkör valami teljesen másról szólt, én abban egy óriási adag politikát láttam. Nézzék csak meg, ki állt a tiltakozó tanárok mögött. Nekem elég volt, ahogy ott láttam Demes urat, és már tudtam" - mondta a miniszterelnök. Az oktatásügyben lezajlott tiltakozások egyik szereplőjére, Pavol Demes civil aktivistára utalt, aki korábban a German Marshall Fund nevű amerikai civil szervezet igazgatója volt.

Robert Fico Forrás: AFP/Thierry Charlier

A Változásért csengetek kezdeményezés képviselői, Robert Fico kijelentéseire reagálva, egyebek között azt írták: veszélyesnek tartják, hogy a kormányfő a civil szektor kezdeményezéseit ellenségesnek akarja feltüntetni, és így próbálja őket bevonni saját politikai játékaiba.

Szlovákiában is Soros a téma

A Változásért csengetek kezdeményezést a Jól igazgatott társadalomért intézet (SGI), a Pontis alapítvány, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány és a Via Iuris társulás hozták létre. E civil szervezetek közül többnek a támogatói és partnerei között megtalálható egyebek mellett a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány és az Egyesült Államok nagykövetsége is.

Orbán Viktor múlt pénteki rádióinterjójában arról beszélt, hogy "létezik egy háttérhatalom, amely mögött Soros György áll". A magyar miniszterelnök szerint ez nem csak Magyarországon van így,

más európai országokban is fellelhető a jelenség, csak nem szoktunk róla beszélni".

A Közép-Európára tett amerikai megjegyzéseknek van politikai tartalmuk, és ezek nem véletlen elszólások – mondta Orbán Viktor Bill Clinton legutóbbi, Lengyelországot és Magyarországot érintő nyilatkozatára. A volt amerikai elnök azt mondta, hogy Lengyelország és Magyarország putyini típusú politikai rendszert akar bevezetni. Szerinte az ilyen rendszerek nem demokratikusak, és Magyarország is autoriter diktatúrát vezetne be.

A Közép-Európára tett amerikai megjegyzéseknek van politikai tartalmuk, és ezek nem véletlen elszólások – mondta Orbán Viktor múlt pénteken.