Az erőszak híve a tálibok új vezetője

Vágólapra másolva!
Keményvonalas politikus a tálibok új vezetője, első számú helyettese pedig a legbrutálisabb támadásokért felelős.
Vágólapra másolva!

Hajbatullah Akhundzada mollát nevezték ki a tálibok vezetőjének a meggyilkolt Manszúr molla helyett.

Az új vezetőről annyit tudni, hogy bíróként szolgált a tálib uralom idején, 2001 után pedig igazságügyi árnyékminiszter volt.

Tálib források szerint

60 körül jár,

és fatvát adott ki arról, hogy jogszerű terrorista merényleteket elkövetni az amerikai katonák ellen.

A BBC viszont úgy tudja, hogy 45-50 éves lehet, és egész életét Afganisztánban töltötte. Egyes hírek szerint az Esakzaj, mások szerint a pastu Alakozaj klán tagja.

Egy tweet szerint így néz ki.

Ellenzi a béketárgyalásokat

Név nélkül nyilatkozó tálib források azt mondták az NBC Newsnak, hogy Akhundzada keményvonalas, ellenzi a béketárgyalásokat az afgán kormánnyal és az amerikaiakkal, és

kimondottan népszerű a harcosok körében.

Politikája nagyon hasonló a tálibok régebbi vezetőjéhez, Omar molláéhoz, akinek 2013-ban bekövetkezett halálát tavaly jelentették be. „Az iszlám hű követője, aki soha nem köt kompromisszumot az elveit illetően” – fogalmazott a tálib forrás.

Akhundzadát tavaly nevezték ki Manszúr helyettesének, addig egy vallási iskolát – medreszét – vezetett Beludzsisztánban.

Több tálib vezető is tanult az iskolájában.

Manszúr mollával és a sofőrjével dróntámadás végzett Forrás: MTI/EPA/-------------------

A tálibok Kennedy családja

A helyettese Szaradzsuddín Hakkáni lett, a hasonló nevű, „hipererőszakos” terrorista hálózat korábbi hadműveleti parancsnoka. Egy név nélkül nyilatkozó nyugati diplomata szerint a Hakkánik „a tálibok Kennedy családja”, és

ők a felelősek a legbrutálisabb támadások egy részéért.

A Time magazin szerint az ő kezük volt az áprilisi, 64 halottat követelő kabuli merényletben is.

Egy magas rangú afgán biztonsági forrás szerint valószínűleg Hakkáni lesz majd a szervezet valódi irányítója, Akhundzada pedig inkább a szellemi vezető.

Az új vezetők személye szakértők szerint előrevetíti, milyen irányba halad majd a tálib mozgalom: az erőszak eszkalálódása felé.