211 merényletet akadályoztak meg tavaly az EU-ban

Abdelhamid Abaaoud, ISIS, Iszlám Állam, propagandavideó
Abdelhamid Abaaod, a párizsi merényletek feltételezett szervezője
Vágólapra másolva!
211 merényletet akadályoztak meg tavaly az unió országaiban. Az Europol egyik vezetője szerint a dzsihádisták jelentik a legfőbb fenyegetést Európára, de arra nincs bizonyíték, hogy a terrorhálózatok módszeresen használnák a menekülthullámot.
Vágólapra másolva!

A terrorcselekmények jelentik a legfőbb biztonsági fenyegetést az Európai Unióban, amelynek tagállamaiban egyedül tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok - közölte az európai rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol egyik magas rangú vezetője az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó portál keddi cikke szerint.

Manuel Navarrete Paniagua, az Europol terrorizmusellenes központjának (ECTC) vezetője arról tájékoztatta az Európai Parlament állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottságát (LIBE), hogy

uniós tagállamokban későbbi felhasználásra.

Hatékonyabbak a terroristák

Az illetékes az Europol egyik készülő jelentését ismertetve hangsúlyozva, hogy továbbra is a "dzsihadista terrorizmus" számít a legfőbb biztonsági fenyegetésnek Európában.

Abdelhamid Abaaod, a párizsi merényletek feltételezett szervezője egy videón Forrás: Origo

Elmondta: az utóbbi időszak merényleteiből arra lehet következtetni, hogy

mint korábban gondolták. Azt is hozzátette, hogy a robbanószerkezetek és lőfegyverek egyidejű használata ugyancsak újdonságnak számít a kontinensen.

Nincs bizonyíték, hogy a menekülthullámot használják

Paniagua arról számolt be, hogy 2015-ben nagyjából 1050 embert vettek őrizetbe terrorizmus gyanújával Európában. Az Europol friss adatbázisában több mint négyezer olyan dzsihadista neve szerepel, akik a Közel-Keletre utaztak, hogy terrorszervezetekhez csatlakozzanak.

Mint mondta, közülük sokan kerültek már a rendőrség látókörébe kisebb bűncselekmények miatt, jelentős részüket pedig mentális problémákkal is diagnosztizálták.

Az ECTC igazgatója szerintugyan előfordultak ilyen esetek, de

hogy harcosokat juttassanak be a kontinensre.

A Törökországgal szembeni schengeni vízumkényszer eltörléséről a tisztségviselő elképzelhetőnek nevezte, hogy növelné a terrorfenyegetettséget Európában.