Zeman: Emberkereskedelem, amit Brüsszel tervez

Czech President Milos Zeman (R) is welcomed by Italian Prime Minister Matteo Renzi before the 10th Asia-Europe Meeting (ASEM) on October 16, 2014 in Milan. The Asia-Europe Meeting (ASEM) was created in 1996 as a forum for dialogue and cooperation between
Milos Zeman, cseh köztársasági elnök
Vágólapra másolva!
A cseh államfő szerint az Európai Bizottság nem veszi tudomásul, hogy az emberkereskedelmet már betiltották. Milos Zeman ugyanis annak tartja az EB tervét, mely szerint pénzösszeggel kiváltható lenne a menekültek befogadása. 
Vágólapra másolva!

Az emberkereskedelmet már a 19. században betiltották, de az Európai Bizottság ezt eddig nyilvánvalóan nem vette tudomásul – reagált Milos Zeman cseh államfő arra az EB-javaslatra, mely szerint az uniós tagállamok "kivásárolhatnák magukat" a kötelező kvótákból, ha minden be nem fogadott migránsért mintegy 250 ezer eurót fizetnének Brüsszelnek.

– jelentette ki Milos Zeman abban a beszélgetésben, amelyet a Parlamentní Listy cseh hírportál közölt.

Milos Zeman cseh államfő Forrás: AFP/Daniel Dal Zennaro

Arra a kérdésre, hogy milyen az esélye a brüsszeli javaslat megvalósításának, a cseh államfő kifejtette: "Természetesen semmilyen. Olvastam néhány lengyel és magyar politikus nyilatkozatát, akik ezt a javaslatot egy őrült agyszüleményének nevezték. Na, nem szeretném, hogy az Európai Bizottságnak része legyen egy pszichiátriai kezelőorvos" – szögezte le Zeman.

Nem fasiszták a csehek

Az államfő szerint alaptalan az a néhány aktivista és politikus által hangoztatott vélemény, hogy a migránsválság okán a cseh társadalom radikalizálódik, és a fasizmusra utaló jelek jelentek meg. "Határozottan nem" – mondta Milos Zeman, és hozzátette:

a cseh társadalom mindössze "előzetesen óvatos" a migránsokkal összefüggésben.

Azt is világossá tette az elnök, hogy minden Csehországban érkező migráns "illegális menekült", mert nem tartotta be a dublini szerződés egyik alapszabályát, miszerint menedékjogot az első biztonságos országban kell kérnie.