Nincs iszlamista háttere a bajorországi késelésnek

Késes támadás Németországban Grafing,
Forensic experts of the police are seen working on a platform at the train station of Grafing near Munich, southern Germany, where a man killed one person and wounded three others in a knife attack on May 10, 2016. A spokesman of the police said that the 27-year-old "assailant made remarks at the scene of the crime that indicate a political motive -- apparently an Islamist motive". / AFP PHOTO / Christof Stache
Vágólapra másolva!
A német hatóságok előzetes feltételezéseivel ellentétben még sincs iszlamista háttere a bajorországi késelőnek. A 27 éves Paul H. kedd hajnalban támadt rá várakozó utasokra a München melletti Grafing pályaudvaron. Szemtanúk szerint a magányos merénylő azt kiabálta, „Allah akbar”, most kiderült róla, mentális és drogproblémákkal küzd.
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, hárman megsérültek egy Münchentől 40 kilométerre fekvő állomáson, ahol egy fiatal férfi

késsel támadt a várakozó utasokra

– jelentette a Bayerischer Rundfunk bajor rádió. A támadás a Grafing állomáson történt, nem sokkal hajnali öt óra előtt.

„Nem lehetünk elfogultak”

A 27 éves hesseni késelőt még a helyszínen elfogták. Joachim Herrmann elmondta, hogy az

elkövetőnek pszichológiai és drogproblémái vannak, és beismerő vallomást tett.

A bajor belügyminiszter hozzátette, az eljárásban nincs szerepe annak, hogy a feltételezett elkövető „született német vagy Németországban élő külföldi születésű ember”.

A támadó nem működik együtt a rendőrséggel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

„A hatóságoknak csak az indíték fontos, és nem lehetnek elfogultak, annak hatására sem, hogy az illető mit kiabált vagy kiabálhatott” - mondta a miniszter utalva arra, hogy szemtanúk beszámolói szerint a késelő az „Allah akbar!” (Allah hatalmas!) felkiáltással rontott emberekre és szúrta meg őket.

A nyomozók nem találtak semmilyen arra utaló jelet, hogy a támadó bármilyen kapcsolatban állna az Iszlám Állammal vagy más szélsőséges szervezettel.

A késelés helyszínét a rendőrség lezárta Forrás: AFP/Andreas Gebert

Belehalt a sérüléseibe

Az egyik sérültet, egy 56 éves férfit kritikus állapotban vittek kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét. A másik három áldozatot szúrt sebekkel kezelik.

A tűzoltóság szerint egyikük egy újságkihordó, akit hátba szúrt a támadó. Kettejük állapota súlyos.