Elkezdődött a kölni molesztálási per

köln zaklatás pályaudvar
A man is carried away by police officers at Cologne Main Station in Cologne, Germany, 01 January 2016. On New Year's Eve dozens of women were sexually assaulted and robbed in the area around Cologne Main Station. Photo: MARKUS BOEHM/DPA
Vágólapra másolva!
Elkezdődött pénteken az első kölni büntetőper, amelyet a németországi nagyvárosban szilveszterkor történt szexuális támadásokkal és rablásokkal kapcsolatban indítottak.
Vágólapra másolva!

A kölni városi bíróság egy 26 éves algériai férfi ügyét tárgyalja, akit szexuális kényszerítéssel és rablással vádolnak. A vádirat szerint a kölni főpályaudvar előcsarnokában nagyjából tíz társával körbevett egy nőt, áldozata kiszolgáltatottságát kihasználva "szexuális indíttatásból"

2-3 percen keresztül tapogatta a fenekét, a derekát és a csípőjét, majd elvette tőle mobiltelefonját.

Bíróság elé állították 23 éves testvérét is, akit rablással és lopás kísérletével vádoltak meg. A kölni ügy a második büntetőper, amelyet szexuális bűncselekmény miatt indítottak a Németországban szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadásokkal és rablásokkal kapcsolatban.

A kölni városi ügyészség mintegy 1170 feljelentést regisztrált a szilveszteri támadásokkal kapcsolatban, ezek közül 492 feljelentést szexuális bűncselekmény miatt tettek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Markus Boehm

Az első az ugyancsak észak-rajna-vesztfáliai Düsseldorfban kezdődött áprilisban egy 33 éves marokkói állampolgár ellen, aki ellen szintén szexuális kényszerítés a vád. Az ügyészség szerint a vádlott ismeretlen társaival körbevett és molesztált egy fiatal nőt szilveszter éjjel a düsseldorfi belvárosban.

Szilveszterkor Észak-Rajna-Vesztfália több nagyvárosában követtek el tömegesen nők sérelmére szexuális zaklatást és rablást. A legtöbb ilyen eset Kölnben történt. A városi ügyészség mintegy 1170 feljelentést regisztrált a szilveszteri támadásokkal kapcsolatban, ezek közül

492 feljelentést szexuális bűncselekmény miatt tettek.

Düsseldorfban a tartományi belügyminisztérium legutóbbi adatai szerint március végéig 177 bűncselekmény - köztük 118 szexuális bűncselekmény - került a városi rendőrkapitányságon a szilveszterkor történtek feltárására alakított nyomozócsoport elé.

A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények szilveszterkor. A gyanúsítottak szinte kivétel nélkül külföldiek, mind férfiak, jellemzően észak-afrikaiak, többnyire menedékkérők, oltalmazottak, menedékjogi kérelem benyújtására várakozó vagy az országban jogcím nélkül tartózkodó személyek.